Dette er både skremmende og nedslående og det er tall som gir frysninger. Hver og en av oss omgås altså daglig av flere kvinner som har opplevd det aller mest nedverdigende maktovergrep som mennesker kan utsettes for.

VI OMGÅS altså til daglig av kvinner som er blitt utsatt for voldsovergrep som brukes systematisk mot kvinner og barn i krigssituasjoner. og som er ett av herskeres aller mest effektive virkemidler til å spre frykt, fornedrelse og umyndiggjørelse. Dette skjer altså i vårt fredelige hjemland, Norge.

VI FÅR inderlig håpe at det ikke er en av ti menn som begår disse voldsovergrepene mot kvinner og barn. Jeg tillater meg å tenke at det ikke er «menn» som begår disse avskyelige handlingene, men overgripere. Men samtidig har alle menn et ansvar. Et ansvar for å ta avstand fra, for å fordømme og for å stå sammen med kvinner i kampen mot at slike handlinger kan få skje og i kampen for at overgriperene blir straffet.

VARAORDFØRER i Oslo, Libe Rieber-Mohn , har nylig stått fram med historien om at hun ble misbrukt av en stefar fra hun var fem år gammel. Hun framstår som en utrolig viktig stemme for alle de andre som ikke våger. Bare elleve prosent melder fra om voldtekter og overgrep på grunn av skyldfølelse og frykt for ikke å bli trodd. Det er i seg selv en gedigen utfordring og det bør skapes flere arenaer der det bli mulig å fortelle og bli trodd.

DEN internasjonale kvinnedagen i dag er derfor en markeringsdag som vi menn må slutte opp om. Som vi også bør bruke som en markeringsdag, - i solidaritet.

DET ER nok ikke temaet ovenfor som flagges mest under årets markeringen av kvinnedagen her i Rauma. Men det er både gledelig og svært viktig at dagen igjen markeres etter i flere år å ha ligget i dvale.

– ET FJELL av kjoler kan flytte fjell i Zambia, sa Hilde Kittang Alnes til Åndalsnes Avis for et par uker siden og signaliserte ambisiøse tanker på vegne av Ladies Circle og Kjolefjellfestivalen.

ÅRETS arrangement er ambisiøst og fortjener mye oppmerksomhet. Det er nytenkende og kreativt og i bunnen ligger en sterk solidaritet med kvinner i den tredje verden.

ARRANGEMENTET er dessuten inkluderende og trekker helt åpenebart med seg grupper som ellers ikke ville ha vært de meste aktive til å markere kvinnedagen.

KIRKENS Nødhjelp har allerede rost kjolefjellfestivalen opp i skyene og til høsten er det nettopp Kirkens Nødhjelp som får pengene fra TV-aksjonen.

Til lykke med dagenog lykke til med festivalen!

Stein Siem

redaksjonssjef