Prosjektgruppa velger i disse dager hvilken velferdsteknologi som skal inn.

Når det gjelder velferdsteknologi, raser utviklingen nesten raskere enn det går an å henge med på.

Målet er at helsehuset på Åndalsnes skal bli Norges mest moderne, og ei prosjektgruppe er nå i gang med å velge hvilke velferdsteknologiske løsninger man skal starte med.

Dette er noe helse- og omsorgssjef Greta Irene Hanset har jobbet mye med i sin forrige jobb hos fylkesmannen.

– Dette handler om mennesker, ikke om teknologi. Det skal være drevet av hver enkelt pasients behov, og gjøre hverdagen deres enklere og tryggere, sa hun under et informasjonsmøte tirsdag kveld.

Nye trygghetsalarmer

Særlig badene på helsehuset vil være blant de mest moderne man kan få, med blant annet hev og senk funksjon på vask, toaletter med spyl og tørk, og skinne i taket fra seng til toalett for montering av heis ved behov.

Kommunen skal nå også velge pasientvarslingsanlegg, som i første omgang skal tas i bruk i helsehuset, men deretter kunne overføres til hjemmeboende.

– Her jobber vi sammen med tolv andre kommuner, og det skal velges en aktør i mars, forteller Berild.

Låsesystemer og spillteknologi

Blant de andre tingene som skal inn i det nye helsehuset finner vi også et avansert låsesystem som gjør at man kan styre tilgangen til hver enkelt bruker ved hjelp av armbånd.

– På den måten slipper man å lukke en hel avdeling på grunn av en bruker, for eksempel, men man kan tilpasse for hver enkelt, sier Stig Malones.

De vil også bli vurdert å ta i bruk spillteknologi til opptrening og aktivitet.

– Man kan se for seg at man kan spille bowling eller ta en sykkeltur inne på rommet, sier Berild

Også inn i hjemmene

Og det er ikke bare på helsehuset teknologien skal inn, men også for de hjemmeboende.

– Vi håper disse hjelpemidlene kan bidra til at flere kan bo hjemme lenger, sier Berild.

Samtidig skal ikke teknologien erstatte menneskelig hjelp og kontakt.

– Det skal være hjelpemidler, men ikke en erstatning for de såkalte «varme hendene», sier hun.

– Tror det kan være til hjelp

Arvid Hagen, som sitter i fellesrådet for eldre, funksjonshemmete og likestillingssaker, og Vincent Bakker, som er sykepleier på Rauma sykeheim er både positive og skeptiske til innføringen av ny teknologi.

De deltok begge på møtet tirsdag kveld.

– Mye av dette er veldig nytt og ikke helt utprøvd ennå, men jeg tror mange av disse hjelpemidlene kan fungere godt når de kommer på plass, sier Hagen.

– For oss tror jeg det kan forenkle hverdagen veldig. Det kan ikke erstatte menneskene, men jeg tror vi kan få frigjort tid som vi kan bruke på andre viktige ting, slik som det sosiale. Jeg skjønner at folk kan være skeptiske, men derfor er det viktig at både brukere, pårørende og ansatte får god informasjon gjennom hele prosessen, mener Bakker.

Vil høre fra brukerne

Prosjektgruppa er tydelige på at de vil ha hjelp fra innbyggerne i denne fasen de nå er inne i.

– Det finnes så mange ulike produkt og løsninger. Alt handler om individuell tilpasning. Det som passer for en bruker, har en annen bruker ikke noe behov for. Nå i første runde må vi ta et skritt av gangen, og velge ut noen løsninger. Derfor vil vi gjerne høre fra både ansatte, brukere og pårørende, om hva de mener vi har bruk for først, sier Berild.

– Den teknologien vi velger skal skape trygghet og mestring. En del hjelpemidler er hyllevare som hver enkelt kan skaffe selv, mens andre ting må kommunen stå for, sa Gro Berild under informasjonsmøtet tirsdag. Foto: Stine Vandevjen Olsen