Det er saueeier Tommy Sæther på Verma som sier dette midt i en pause fra inngjerdingen av et nytt område. Sauene trenger mer beite før de kan få lov til å komme seg til fjells.

–Nei, det har stått i stampe. Det er ikke så mange dager siden det var minusgrader her om natta, forteller Tommy. Han forteller at våren i år er litt i motsetning til de siste åra da den har kommet veldig tidlig.

– Jeg slippe normalt sauene rundt 1. juni, men i år må jeg nok vente, i alle fall ei uke til og kanskje mer, sier sauebonden og tror det i år blir rundt to uker seinere enn i fjor.

– Men nok mat har du?

– Det blir mer beiting på innmark og dermed redusert avling. Men jord er det nok tilgang på her oppe på Verma, sier Tommy Sæther.

Sent over hele kommunen

Harry Brude slipper sauene sine på den andre siden av dalen, i området innover mot Sandgrovbotnen.

– Seint, veldig seint, sier Harry og forteller at det er snø eller helt grått og uten vekst i det området. Det har vært kuldegrader om natta helt fram til ganske nylig.

– Men jeg har gjerde rundt en del utmark. Jeg regner med at det skal gi nok beite til jeg kan slippe til fjells. Normalt slipper vi rundt Sankthans, forteller Harry Brude.

– Det spørs hva som er normalen, sier Arnfinn Lislien og mener at de siste åra har vært tidligere enn normalt.

– Men at det blir seint i år, det er det ingen tvil om, sier han.

Også i andre deler av kommunen er sauesleppet seint i år. Minst ei uke etter normalen blir det sagt blant sauebønder i Isfjorden for eksempel.