Mange har postet på Facebook, skrevet leserbrev og klagd om at, spesielt ferjeavgangene på ettermiddag, er forsinket på strekninga Sølsnes – Åfarnes. Nå blir det endelig to ferjer.

For sein til SFO og barnehage

Han er bosatt på Åfarnes, og pendler hver dag til Molde med buss.

– Da vi flyttet tilbake til Rauma for 14 år siden var det snakk om at Langfjordtunnelen skulle komme. Både kona og jeg pendler til Molde, så det er avgjørende å ha god forbindelse til byen. Men det ble ikke noe tunnel, og da har det vært en stor kilde til frustrasjon at det er så mye forsinkelser som det har vært.

Han forteller at da han hadde små barn ble det flere telefoner til SFO og barnehage om at han ikke ankom før etter egentlig stengetid fordi ferja er forsinket.

– Det har nok vært en problemstilling for flere med små barn.

Nye rutetider

Avdelingsleder i Veøy Buss, Bjørn Sigurd Wadsten sier at han vil avvente med å ha noen mening rundt det nye ferjeregimet til det har gått en stund.

– Vi er spente sjøl, men i utgangspunktet er det jo positivt at det blir større forutsigbarhet når det kommer til avgangstider. For oss og våre passasjerer er hovedforskjellen at vi må endre rutetabellen vår, begge veger, på strekninga mellom Molde og Åndalsnes.

Denne ruteendringen gjør seg utslag i at bussen vil ha avgang fem minutt tidligere på morgenen og på dagtid.

– På kveldene blir det som før, for da er det bare én ferje som går, sier Wadsten.

Gammel ferje

Finn Andre Fredvig-Eriksen er daglig leder i Fafe Transport. Han er også glad for at to ferjer endelig er på plass.

– Det vil bli en mye bedre kontinuitet for oss i våre frakteruter. Og kortere ventetid vil også gjøre det lettere med tanke på kjøre- og hviletid. Så sjåførene synes dette er veldig fint.

Det er likevel ett punkt sjåførene ikke liker, ifølge Fredvig-Eriksen.

– Ferja «Stryn» er ei ferje av dårlig kvalitet. Vi mener den har dårlig motorkapasitet, og sjøl ferjemannskapet vi snakker med sier den er tung å manøvrere, slik at det tar lang tid å få den til kai. Det er også en tungvint ferje for trailere å manøvrere seg om bord i.

Økte kostnader

Som fylkesleder i Lastebileierforbundet er han også svært lite fornøyd med at prisen for langtransportkjøretøy økte med to takstsoner.

– Dette er en vanvittig prisøkning, og det kan ikke bransjen som helhet godta. Vi har derfor skrevet brev til samferdselssjef i Møre og Romsdal fylkeskommune om dette.

Politisk vedtak

Stig Helle-Tautra er seksjonsleder i samferdselsavdelingen i Møre og Romsdal fylkeskommune. Han sier de er glade over at to ferjer endelig er på plass.

– Det var opsjon for to ferjer på denne strekninga, men kontrakten tilsa at ferjeselskapet da hadde et år på seg. Derfor kom ikke dette i gang tidligere, slik mange har ønsket.

Han har forståelse for at taksthevingen skaper utfordringer for transportselskapene.

– Samtidig er det et politisk vedtak på at ferjedriften skal finansieres med overføringer fra staten og billettinntekter. Og da forholder vi oss til det.

Pendler Halvor Holm sier han håper at bedre punktlighet og tilgjengelighet over tid oppleves som verdt den ekstra kostnaden.