- Jeg hadde nok ikke meldt meg frivillig til å jobbe sjølve julaften, men hvis jeg får fast jobb, så blir det min tur til å gjøre det også, sier Staurset.

Hun synes det verste er å gå ut døra heime, og forlate familien på en julekveld, men at når man først har kommet på jobb så går det helt fint.

Staurset var på kveldsvakt på Rauma sjukeheim 1. juledag, sammen med blant andre Gracelyn Moa, Torill Lindseth og Mariann Frisvold.

Sistnevnte jobbet den "verste" vakta sjølveste julaften, fra klokka 14.45 til 22.30. Men hun gjorde det høyst frivillig.

- Ja, jeg meldte meg. Dattera mi skulle også jobbe, så det var litt derfor. Men det er kjempekoselig å jobbe julaften. Det er helt spesielt, synes Frisvold.

De ansatte prøver å samle seg så langt det lar seg gjøre når de skal spise middag. Og det står ikke på maten, skal vi tro de fire blide damene. Ikke bare vanker det tradisjonell julemat, men pårørende kommer gjerne med konfekt som takk for innsatsen for sine kjære i gjennom året. Og ekstra mange pårørende er på besøk. Mange tar også med seg sine heim en tur.

En del studenter under utdanning kommer heim i jula, og mange av dem tar gjerne ei vakt på sjukeheimen.

- Det er jo bedre betalt på slike dager. Det er ikke til å legge skjul på, sier Staurset.

- At det skal være leit eller dumt å måtte jobbe julaften er bare en myte?

- Vi har frivillig turnus, men i dette yrket blir det din tur til å jobbe julaften før eller siden. Omtrent hvert fjerde år for vår del. Listene kommer allerede i august/september, så man er godt forberedt, sier Frisvold.

- Jeg synes det er trivelig å jobbe 17. mai også jeg, legger Lindseth til.