Trolig i løpet av juli blir det åpnet bakeri og kafé i sentrum av Åndalsnes. Og bak nyetableringen står paret Aleksandr Tsornoi og Tatjana Tsornaja som opprinnelig kommer fra Estland.

Han har nå bodd her i Rauma i fire år og hun og barna i tre år.Og det er i Kvartal 2 at nyetableringen skjer. I bakgården.

– Jeg ønsker at det skal lukte nystekt brød over hele sentrum av Åndalsnes, sier Tatjana og forteller at det er med inspirasjon fra Bakeriet i Lom og Åpent Bakeri i Oslo at de nå går i gang på Åndalsnes.

– Har dere vært der på kurs?

– Nei, men jeg har jobbet i sju år i bakeri i Estland, sier Aleksandr.

– Og jeg er kokk, sier Tatjana og forteller at hun har jobbet hos Verma Mat siden hun kom til Norge.

Og den inspirasjonen de viser til, betyr langt på veg et økologisk bakeri, lite gjær og surdeig.

– Vi vil bare ha naturlige tilsetninger og ikke mer enn ett til tre gram gjær per brød, sier Tatjana.

– Kan vi vente oss estiske kaker og brød?

– Nei, nei. Vi baker for norske kunder og kanskje på sikt for innvandrere fra Litauen som bor her. Det siste betyr blant annet mye karve. Vi kommer til å ha mellom 10 og 15 ulike brødsorter, det blir franske bagetter og det blir tre varianter av ciabatta. I tillegg kommer kaker, paier, boller, kjeks og rundstykker. Og så kaker for bestilling, selvfølgelig.

– Vi skal bake for norske smaker og vi skal gjøre arbeidet helt fra bunnen. Dette er ikke noe industribakeri. sier Aleksandr og legger til at etter sju år i bakeri, så vet han hva han snakker om.

Han vet hva det vil si å stå opp tidlig og jobbe mye.

– Vi ønsker å lage sunn mat, – med hjertet, sier Tatjana og forteller at de i første omgang tenker å bake til eget utsalg. Seinere kan det blir aktuelt å levere til lokale butikker.