– Telemarksforsking anbefalte en storkommune i Romsdal som det beste alternativet. Det gjør ikke vi. Vi er blitt enig om at dette er et alternativ vi ikke vil gå for. Det er kort og godt skrinlagt, sa ordførerne Bernhard Riksfjord (Aukra), Tove Henøen (Fræna), Geir Inge Lien (Vestnes) og Odd Helge Gangstad (Midsund) til Romsdals Budstikke torsdag.

Telemarksforsking har anbefalt et stor-Romsdal bestående av åtte kommuner i Romsdal: Rauma, Vestnes, Midsund, Aukra, Eide, Fræna, Molde og Nesset.

Rauma-ordfører Lars Olav Hustad mener det er «litt spesielt» at Fræna ikke vil snakke med Molde om et stor-Romsdal.

– Hvis ikke Fræna og Molde vil gå sammen, er det litt spesielt. Det ville vært naturlig at de hadde prøvd å snakke sammen, dette med tanke på et felles bo- og arbeidsmarked, sier Hustad.

Forstyrrer bildet

Hustad mener uttalelsen fra sine fire ordførerkolleger forstyrrer bildet på Romsdalshalvøya.

Han framholder at Rauma kommunestyre har gjort et vegvalg for Rauma: Enten å bli med som en del av en storkommune i Romsdal der flest mulig deltar, eller å stå alene.

– I vedtaket står det ikke alle kommuner, men flest mulig, understreker Hustad.

Romsdal Regionråd har nylig innkalt til et avklaringsmøte 26. november.

– Der skal vi drøfte vegen videre. For meg er det uklart om de fire ordførerne snakker på vegne av seg sjøl eller hele kommunestyret, sier Hustad.

– Hvordan jobber du videre?

– Vi har gjort et vedtak før sommeren i samme sak der vi sier at Romsdal Regionråd (ROR) skal være prosessveileder, og vi forholder oss til at de kjører prosessen, sier Hustad.

Status for naboene

Status i Raumas nabokommuner er slik:

  • Molde: Vil ha et Stor-Romsdal med Molde, Nesset, Midsund, Aukra, Fræna, Eide og Gjemnes. Rauma og/eller Vestnes inviteres med.

  • Nesset: Orienterer seg mot kraftkommunen Sunndal.

  • Vestnes: Telemarksforsking anbefaler stor-Romsdal. I samme rapport framgår det at for Vestnes er en sammenslåing med Rauma minst lønnsomt økonomisk.