For det er slitsomt i full fart å måtte flytte fra alt. Denne gangen har de vært evakuert siden søndag morgen. Igjen er det et hus på garden heime hos Arve og Liv Jorunn Bårdsnes Horgheim.

– Håper vinteren har kommet

– Vi er selvfølgelig glade for å få komme heim – det er ikke tvil om noe annet. Og vi håper det er siste gang i år – det ser sånn ut. Jeg håper vinteren er kommet for å bli dere oppe, sier Gunn Sogge til Åndalsnes Avis.

– Ja, det tærer på. Vi blir slitne. Og vi tenker at dette orker vi ikke mer, men så vet vi at vi må bare. Hjemmet vårt er borte når vi må reise, og vi har ikke andre plasser å gjøre av oss.

– Vi vil være heime

Hun sier det har gått bra med evakueringen denne gangen også:

Møte med NVE

Tirsdag kveld var de evakuerte beboerne i et møte med NVE og kommunen. Møte karakteriserer som godt:

– Det er greit at alle kan snakke sammen i fred og ro – at vi kan utveksle erfaringer fra begge sider. NVE er også i en vanskelig situasjon – det er vanskelig for alle.

– Vi vet ikke ennå. Vi vil bli. Og vi regner med at de har fått mer erfaring med overvåkingen for hver runde som går, slik at de ikke trenger evakuere oss så fort – at de får kunnskap der. Det er det gode i det. Vi skjønner at vi må ut igjen, men at vi med den nye erfaring til NVE kanskje ikke må ut igjen så fort.

Bekymret for dyra

Da vi snakket med Sogge etter forrige evakueringsrunde, var hun bekymret for at sauene skal klippes på høsten og at de nyklipte dyra ikke kan stå ute i dårlig vår.

– Sauene går ute ennå. Vi skal ha de heim i dag eller i morgen. Så må de stå inne og tørke noen dager før de klippes. Og hvis det blir evakuering etter det, så sliter vi. Da må vi ha en plass til alle sauene, og det er ikke lett å finne.

På Horgheim like før klokka 10 på onsdag formiddag er Gunn Sogge klar for å reise heim. Men hun stresser ikke.

– Jeg tar det med ro. Det står sikkert journalister der nede, sier Gunn Sogge, som ikke liker medieoppmerksomheten evakueringene fører med seg.