Helseminister Bent Høie (H) hadde et travelt program da han besøkte Åndalsnes torsdag. I tillegg til å gå til Nesaksla og se Di Derre, samt åpne RaumaRock offisielt på kvelden, rakk han også et besøk på det nye helsehuset, som skal stå ferdig på nyåret.

Han fikk en rask omvisning der ordfører Lars Olav Hustad, rådmann Oddbjørn Vassli og helse- og omsorgssjef Greta Irene Hanset fortalte om det nye bygget.

– Dette ser bra ut, og det lover veldig bra for framtiden, sa statsråden etter besøket.

– Betryggende

Han forteller at han er imponert over det man har fått til i Rauma.

– I tillegg til at bygget ser veldig flott ut, er det gledelig å høre at kommunen er så bevisste på det innholdet som bygget skal fylles med. Det er det aller viktigste, sier han.

For ministeren, som startet dagen i Molde, med besøk hos Ressurstjenesten og Bergmo omsorgssenter, er det en viktig del av valgkampen å besøke forskjellige kommuner.

– Jeg blir betrygget når jeg hører hvilket bevisst forhold ledelsen her har til temaer som medisinering, mat, aktivitet og behandling. Det er helt i tråd med kvalitetsreformen «Leve hele livet» som regjeringen nå jobber med. Der er målet at alle eldre skal få bedre hjelp og støtte til å mestre livet, sier han.

– Viktig besøk

Høie mener dette viser at det er kommunene selv som er best i stand til å lede helse- og omsorgssektoren i kommunene.

– Vi tror ikke at det er riktig med store omveltninger i organiseringen nå, og vi ønsker ikke at dette ansvaret skal overtas av helseforetakene. Det er kommunene som vet hva de trenger, sier han.

Ordfører Lars Olav Hustad var glad for å kunne ta imot statsråden på Åndalsnes.

– Det er utrolig hyggelig at helseministeren kommer hit, og spesielt på en dag som denne. Det er kjekt at han er med å kaster glans over festivalen, og det er selvsagt god reklame for oss at ministeren får se Rauma fra sin beste side i dag.

Han forteller at det er viktig for lokalpolitikerne å få snakket med toppolitikerne, og at slike besøk som i dag betyr mye.

– Vi får fortalt om ting som er viktig for oss, vi får diskutert mange saker, forteller han.

Helsehuset er kommunens desidert største prosjekt for tiden, og det var naturlig å ta med helseministeren dit.

– Det er her vi skal samle helse- og omsorgssektoren, og helsehuset blir en viktig del av bybildet. Med helsehuset vil vi få en bedre tjeneste – og vi vil være bedre rustet for eldrebølgen som kommer. Det er hyggelig at ministeren er fornøyd med det vi har fått til her, sier han.

Blir invitert tilbake

Helse og omsorgssjefen fortalte statsråden om omsorgstrappen og om hovedgrepene de jobber med for tiden.

– Helse og omsorg er en kompleks virksomhet. Vår jobb er å sikre at brukerne får det de har behov for, og der er det mange ulike faktorer som spiller inn og som vi jobber kontinuerlig med, sier hun.

Hun lovet statsråden at han ville bli invitert igjen.

– Dette ble et kort besøk, men du blir selvsagt invitert hit igjen på åpningen, sier hun.

Mange var med på omvisningen på helsehuset. Foto: Stine Vandevjen Olsen