Advarselen fra politiet ble sendt ut mandag formiddag. I meldingen vises det til et svindelforsøk som nylig ble avslørt på Sunnmøre der en kvinne ble kontaktet av en tillitsvekkende mann på sjekkenettsted. Forsøket ble stoppa før kvinna rakk å overføre et sekssifra beløp ut av landet.

- Politiet ble innkopla og vi så blant anna at det var dokumentforfalsking og ID-tjuveri, sier Eivind Klokkersund, som leder økoteamet på Sunnmøre.

Han advarer og oppfordrer om at ingen lar det gå så langt at det eneste som står igjen er å melde pengene som tapt.

Om det kommer spørsmål om å overføre penger til den nye vennen din, bør du kople inn noen som kan analysere situasjonen nøkternt, sier Klokkersund.

Opparbeider tillit

Etterforskeren forteller at svindel som dette skjer over alt på nett. Den starter i det øyeblikket noen sier de er interessert i deg. Svindlerne starter med å opparbeide tillit før spørsmålet om penger dukker opp.

- Har du først sendt et mindre beløp, kommer det ganske snart spørsmål om å gi mer. Det oppstår gjerne vanskeligheter, som bare du kan løse gjennom en ny økonomisk gave.

- Bak svindelen står kriminelle. De bruker den personlige informasjonen du har lasta opp på sjekkenettstedet i kombinasjon med andre opplysninger de finner om deg på nettet. Dei falske profilene de sjøl har oppretta er gjerne utforma for å passe dine interesser, sier Klokkersund.

Ensomme og sårbare

Kriminelle søker bevisst etter ensomme og sårbare personer. Jakta er retta mot tilgang til lettvinte penger, og i tilfellet fra Sunnmøre var det banken som varsla. Etter nærmere kontroll ble transaksjonen stoppa.

I tillegg til å miste pengene dine kan du risikere å delta i hvitvasking ved å sende penger ut av landet.

- Svindelen blir stadig mer avansert. Det er her bankene kan hjelpe og politiet. Vi har rutiner for blant anna å avdekke falsk dokumentasjon. Om du tror at du er utsatt for denne type svindel må du si fra, oppfordrer Klokkarsund.

Opplysningene som politiet får inn om slike saker blir lagt sammen og koordinert inn mot sentrale myndigheter for videre etterforsking og for å avdekke stadig nye kreative svindelmetoder som blir utvikla.

280 millioner

Overslag frå Økokrim tilsier at det stort sett er godt voksne nordmenn som lar seg lure. I 2015 sendte 209 norske kvinner og menn over 280 millioner kroner til svindlere i utlandet. I 2016 ble 181 nordmenn lurt for minst 205 millioner kroner.

- I Møre og Romsdal har vi hatt flere slike saker de siste åra. Sekssifra beløp har blitt stoppa av bankene. Dessverre er det også gjennomført overføringer der enkeltpersoner har mista store summer som de ikke vil få tilbake. Mørketalla nasjonalt er store, sier Klokkersund.

Kjenneteikn på nettsvindel

  • Personen vil kommunisere med deg gjennom epost eller private chattetjenester.

  • Gir svært tidlig uttrykk for hjertevarme og kjærlighet

  • Vil raskt ha private opplysninger om deg.

  • Sender deg bilder av seg selv

  • Sender deg store mengder epost.

  • Personen påstår at han/hun er et europeisk land, men er på reise eller jobber i utlandet.

  • Vil komme på besøk men kan dessverre ikke komme på grunn av ei tragisk hending.

  • Ber om penger for å dekke en reise, akutt sjukdom, opphold på sjukehus for eit medlem av familien, visumutgifter eller liknende.

  • Skal starte opp forretningsdrift du får være del av og som du skal få ut inntekter av senere i en felles framtid sammen med personen.

Nettsvindelråd

  • Ikke gi penger til noen du treffer bare på nett.

  • Be banken om råd og dokumentsjekk før du overfører også mindre summer til utlandet.

  • Kontakt politiet om du eller noen du kjenner er utsatt for denne typen svindel.

  • Kutt all kommunikasjon på nett, epost og chat med personen umiddelbart.

  • Ikke opprett ny kontakt med svindleren.