– Jeg er spent på om jeg fortsatt klarer å holde balansen, fleiper Svein Gunnar Rydjord. Det er Svein sin første tur på sup (stand up padling) for året.

– Når det er høgsesong blir det tre til fire ganger i uka. Da er det i hovedsak norske turister, men også noen utenlandske som vil prøve.

Han sier det er mye større pågang etter at TV-programmet 71 grader nord tok turen innom Rauma, på vegen til Nordkapp. I dag skal Rydjord, sammen med Ivar Brennhovd, guide en gjeng reiselivsjournalister ned Istra.

Dokumentering av turen

Gunnika Isaksson-Lutteman fra Sverige fryser allerede før de er i gang.

– Jeg vil bare komme meg ut på elva, det er så kaldt.

Det blir spekulert i at det er Ivar sin lovnad om 20 grader i vannet som gjør Gunnika så utålmodig. Etter instruksjoner fra Svein er gruppa omsider ute på elva. Alt skal selvfølgelig dokumenteres, og Per Munch fra Danmark er mer opptatt av filming enn manøvrering, mens han driver nedover elva.

Innovasjon Norge har invitert seks journalister fra fire forskjellige land til Norge. Visit Nordmøre og Romsdal har sammen med Romsdal Reiseliv og Handel fått ansvaret for å arrangere turen for journalistene. Her skal journalistene oppleve naturen og friluftslivet i Norge, og håpet er at de leverer reportasjer som skal overbevise turister til å legge sin neste ferie til Romsdalen. Journalistene ankom Rauma med tog fredag, og sjekket inn på Hotell Aak.

Flotte værforhold

Valentin Rapp er en av journalistene på turen. Han jobber til daglig som filmskaper og fotograf. På presseturen har han jobb som fotograf for alle journalistene som er med. Valentin tar bilder av alle aktivitetene, så de andre journalistene kan bruke det i sine reportasjer.

Vi kjører ned til neste sted vi kan få et glimt av gjengen på elva. Valentin forteller meg om programmet de hadde på lørdagen.

– Etter frokost på lørdag brukte vi elsykler for å komme oss opp Trollstigen. Det var en veldig spesiell opplevelse å sykle med ski og sekk på ryggen.

Han forteller at det var fint å ha litt hjelp fra motorene til elsyklene på den bratte vegen opp Trollstigen.

– Vi var veldig fornøyde med været i går. Flere i gruppa ble målløs av den vakre naturen i kombinasjon med det flotte været. Varmen gjorde at snøen ble litt tung og vanskelig, men ellers var det helt perfekt. Gruppa gikk mot Alnestinden, men turte ikke gå helt opp på grunn av snøforholdene.

Varierende tempo

Svein og Julian kommer omsider til stedet hvor vi har valgt å stå for å få et glimt av dem. Valentin slenger noen tyske gloser til Julian, og Julian begynner å padle motstrøms for å gi Valentin et bra motiv å ta bilde av. Julian leker seg litt på elva mens han venter på de andre.

Fantastisk potensial

Valentin er klar på at Rauma har et fantastisk potensial for turisme. Han reiser mye og har i løpet av det siste året vært i blant annet Tasmania, Canada og Kina. Foruten Alpene har han aldri opplevd maken til storslått natur som den i Norge. -Jeg er litt forundret over hvor få turister vi har møtt. De fleste vi møtte på ski i går var lokale. Det spesielle her er at om du går fem minutt, i hvilken som helst retning, finner du fantastisk natur og landskap. Jeg liker også at det er fjell som skiller seg ut, som Romsdalshorn.

– Vellykket opplegg

Torunn Dyrkorn som er med å arrangere turen, sier hun har fått inntrykk av at journalistene som deltok har opplevd noe det er verdt å skrive heim om.

Svein Gunnar Rydjord slipper seg løs med en liten dans for kameraet til Per Munch. Foto: Torvald Hjelden Sætrang
Per Munch dokumenterer turen ned elva. Foto: Torvald Hjelden Sætrang
Torunn Dyrkorn og tre av journalistene klar for sup på Istra Fra venstre: Torunn Dyrkorn, Julian Rohn, Gunnika Isaksson-Lutteman og Per Munch. Foto: Torvald Hjelden Sætrang