Det er lærerne Linda Smiseth og Gunn Mari Berild som har tatt initiativ til tiltaket. De har fått tillatelse fra skolens rektor, og foreldre i bygda stiller velvillig opp.

– Hvorfor gir du som rektor tillatelse til en slik opprusting på dugnad?

– Når det gjelder vedlikehold på skolen, er det kun nødvendige strakstiltak som blir prioritert. Det å pusse opp noen klasserom, er ikke prioritert som et nødvendig strakstiltak i inneværende budsjettperiode, sier rektor Knut Øyvind Hoem.

Tillatelse er gitt med bakgrunn i et frivillig initiativ.

– Er dette et grep for å holde utgiftene nede?

– Nei, sier rektoren og gjentar at han har åpnet opp for dette tiltaket på grunn av initiativ fra frivillige.

– Når det er sagt, er det ikke å stikke under en stol at skolen i Måndalen trenger en alvorlig opprustning for å ivareta arbeidsmiljøet for både elever og ansatte, sier Knut Øyvind Hoem.

Ett av to klasserom er allerede ferdig måla. Nå er dugnadsgjengen i full gang med det neste klasserommet. Knut Normann Bruaset, far til Christine som skal begynne i 5. klasse, sier han savner et større engasjement fra kommunen som er skolens eier.

– Egentlig burde denne dugnaden vært unødvendig, da vi heller burde hatt en ny skole, sier Astrid Møre Svensen, mor til 4.klassingen Lian. Hun er en av flere frivillige som stiller opp.

– Det er ikke bare innvendig behovet for opprusting er stort, sier de frammøtte foreldrene, som mener at uteområdet også trenger en større oppgradering.

Initiativ

En av initiativtakerne, lærer Gunn Mari Berild, forteller at dette er et trivselstiltak der også en gjeng med foreldre stiller opp for å gi barna en fin skolehverdag.

– Er dette en demonstrasjon på grunn av kommunens pengemangel?

– Nei, ikke for min del, sier Berild. Hun ser at dette arbeidet ikke hadde blitt gjort, hvis ikke dette ble utført på dugnad.

– Er det da kun idealisme som ligger bak et slikt tiltak?

– Ideelt sett burde vi nå hatt en ny skole under oppføring, sier Berild.

Hun legger ikke skjul på at hun mener skolen er i en dårlig befatning.

– Er det andre tiltak som også bør gjøres for å øke trivselen ved skolen?

– Uteområdet er absolutt mangelfullt. Min drøm er en «klatrejungel», der barna får utfolde seg i aktiv leik. Et slikt uteområde som mange av oss drømmer om, vil skape økt trivsel og et enda bedre sosialt samhold, sier Berild.

- Stor dugnadsånd

– Er det dugnad som må til for å beholde bygdeskolene?

– Det er ingen tvil at dugnadsånden er stor i bygdene, sier Berild og erkjenner at dugnad har blitt en nødvendighet i dagens samfunn.

- Når blir det ny skole i Måndalen?

- Den som hadde visst det, sierGunn Mari Berild, som sammen med lærerkollega Linda Smiseth, hartatt initiativ til dugnadstiltaket for å øke trivselen iklasserommet, som er arbeidsplassen både for elevene og ansatte vedskolen i bygda.