Til Åndalsnes blir det en nedgang i antall cruiseanløp neste år, har reiselivssjef Hilde Gråberg Bakke tidligere sagt til Åndalsnes Avis. Påmeldte til neste år er så langt 42 anløp og 83.000 passasjerer, mot 92.000 passasjerer i år.

På resten av Vestlandet ser trenden noe lysere ut. Havnene i Norge har begynt å rapportere innmeldte anløp for neste år, og prognosen viser at totalt sett vil flere legge ferien til cruiseskip i Norge neste år.

I følge Innovasjon Norge og Cruise Norway ventes rundt 2,71 millioner dagspassasjerer i 2016, mot 2,49 millioner i 2015. Også antall anløp vil trolig øke, fra 1744 i år til 1765 neste år.

- Dette er gode nyheter. Cruise gir en rekke gode ringvirkninger for lokalsamfunn langs kysten, sier Sandra Diana Bratland, daglig leder for Cruise Norway, i en pressemelding.

Vestlandet øker mest

Bergen blir havnen som tar i mot aller flest cruiseturister neste år. Der forventes hele 450.000 dagspassasjerer.

Hele økningen i 2016 ventes, i følge Cruise Norway, å komme på Vestlandet inkludert Trondheim. I de 17 havnene i regionen ventes antall anløp å øke med 6, 5 prosent til 1.203 anløp. Antall dagspassasjerer ventes å øke med hele 13,1% til 2,06 millioner.

- Fjordcruisene er meget populære. De gir en fin miks av fjord og by. Og med den korte seilingsavstanden mellom havnene får turistene oppleve mye på kort tid, sier Bratland.

En annen fordel er at havnene på Vestlandet ligger geografisk nært Storbritannia og Tyskland. Et gjennomsnittscruise til Norge varer ca 4,5 dager.

- Turistundersøkelsen-Cruise som SSB utførte i 2014 på oppdrag fra Innovasjon Norge viste at cruiseturistene er de mest fornøyde turistene i Norge. I tillegg til at de gir god markedsføring av landet vårt bruker hver cruisepassasjer rundt 860 kroner pr dag hos lokalt næringsliv. Videre betaler rederiene rundt 300 millioner kroner årlig i havneavgifter, los og andre avgifter og vederlag, forklarer Bratland.

Nedgang i nord og sør-øst

I nord forventes en nedgang på 8,9 prosent fra 2015. I Region Sør-Øst ventes en nedgang i antall dagspassasjerer på 6, 8 prosent.

- Bildet for 2016 er altså blandet. Det er færre som kjøper lange cruise i Norge, men Vestlandet og de kortere Fjordcruisene er mer populære enn noen gang, og samlet blir det en markert økning for landet som helhet, sier Bratland i Cruise Norway.