Bjørn Kruse, som arbeider fulltid som guide, mener det er for lite fokus på de vanskelige forholdene som oppstår i fjellet når været er slik som nå.

– Det snakkes mye om snøskredfare, men det er ikke det eneste som kan være farlig. Nå har det vært om lag to uker uten snøfall. Det er beinhardt i fjellet, og veldig glatt, sier han.

Det fører til krevende situasjoner, også for de erfarne.

– Det er stor utglidningsfare, og når man oppholder seg i bratt terreng kan man både falle langt og få stor fart om man faller. Risikoen er stor, fordi konsekvensene kan være så store, mener han.

Hans råd til folk som skal ferdes i fjellet er å velge flatere terreng.

– Vi som jobber i fjellet sier jo aldri at folk skal holde seg hjemme. Men man bør velge tur etter evne, og nå anbefaler jeg uerfarne skikjørere å velge turer i flatere terreng. Bare fordi snøskredfaren generelt har vært lav den siste tiden vil jeg understreke at bratt terreng med slikt føre vi nå har hatt, likevel er meget krevende. Når vi snakker om snøskredfare snakker vi ofte om 30 grader helling. Den kan faktisk brukes som pekepinn nå også, siden slik helling kan oppleves meget ubehagelig når det er så hardt og glatt, sier han.

Vær forberedt

Han har selv vært mye på ski i det siste.

– Vi legger alltid opp turene slik at alle skal ha en god opplevelse, og hvis man velger for bratt terreng nå kan det fort bli det motsatte, sier han.

Kruse er opptatt av at man må være forberedt på den turen man skal ut på. Å være god rent skiteknisk er en forutsetning for å ha en fin opplevelse i fjellet på slikt føre.

– Stegjern, skarejern og isøks er eksempler på gode verktøy, men du bør ha brukt dem før du legger ut på tur, sier han.

Et annet konkret tips er å alltid beholde hanskene på.

– Det er så instinktivt i oss, at når det blir varmt, så tar vi av oss på hendene. Det er ekstra dumt nå som det er så hardt. Det er fort gjort å skade seg, siden hendene er det første vi bruker for å stoppe en utglidning, sier han.

Meldingene viser at det vil komme et væromslag snart. Kruse ber folk om å bruke sunn fornuft i fjellet, og ha i bakhodet at det ikke bare er snøskredfaren som kan være skummel.