– Det er betenkelig og lite hyggelig at et nesten nytt bygg har slike feil, sier Malones.

Han sikter til en tilstand ved administrasjonsfløyen til Åfarnes skole, som ble tatt i bruk i 2007. Tilstanden har kort fortalt gått ut på at det har kommet vann inn i bygget. Det har tatt lang tid å finne årsaka.

– Bedriftshelsetjenesten gjorde en undersøkelse av inneklimaet på skolen og da svarene på denne kom, så har vi tatt saka på alvor, sier Malones.

Han forklarer at det er brukt mye tid på å lete etter feilen, blant annet i samarbeid med entreprenøren.

Nå er svarene funnet, og det fører til at fasaden på sørveggen av bygget blir revet. Det er nemlig her vann har trengt seg inn i etasjeskillet mellom første og andre etasje, på grunn av en svakhet i måten veggen er bygd opp på.

– Jeg gjør meg mine tanker om hvorfor og hvordan dette har oppstått, men garantitida er utløpt og vi er ikke opptatt av å finne syndebukker. Vi vil utbedre feilen.

– Så kommunen tar hele regninga?

– Det sa jeg ikke. Vi har hatt og har fremdeles en ryddig dialog med entreprenøren, som både føler og tar ansvar. Når det er sagt så har vi bestilt en utbedring som er mer omfattende enn strengt tatt nødvendig. Det er for å være helt sikre på at alt skal bli i orden. Så en del av kostnadene faller på kommunen.

– Hvor mye?

– Det kan jeg ikke kommentere enda.

– Glad

Enhetsleder Idunn Frøyshov er glad for at arbeidet er i gang og for at skolens problem med lekkasjer og inneklima trolig er over.

– Problem med lekkasjer var kjent da jeg begynte her for halvannet år siden. Inneklimaet har ikke vært bra nok, og elevrådet har uttrykt bekymring for det. Det viktigste nå er at arbeidet er i gang, sier Frøyshov.

Arbeidstilsynet har også vært på tilsyn ved skolen og kom i utgangspunktet med pålegg til kommunen, med varsel om bøter om ikke tiltak ble gjort innen 1. desember i år. Det ble påpekt at muggsoppinfisert materiale ikke var fjernet, og at analyser viste mikrobiologisk aktivitet i bygningen og kjemisk nedbryting av materialer (terpentiner fra emisjon i treverk).

– Men dette brevet kan vi nå se bort fra. Jeg har i dag fått bekreftet at Arbeidstilsynet har lukket avviket, sier Malones til Åndalsnes Avis, torsdag.

Dette har bakgrunn i de omfattende arbeidene som nå er igangsatt. Det gamle bygget, fra tidlig på 70-tallet – har fått ny papp og beslag på taket, fordi det også her ble funnet lekkasjer.

Lettet. Langvarige problemer med lekkasje og påfølgende dårlig inneklima ved Åfarnes skole ser nå ut til å få sin løsning, konstaterer enhetsleder Idunn Frøyshov. Foto: Anders Hagen