Dette får blant annet konsekvenser for en eventuell utvidelse av Åndalsnes sjukeheim. På grunn av brann og eksplosjonsfaren knyttet til produksjonen ved Westnofa Fabrikker, er det per i dag ikke mulig å få til en utvidelse av institusjonen.

Det samme gjelder for barnehager og skoler i området.

Dette var et tema under informasjonsmøtet på Rauma rådhus, mandag. Blant annet tok Yvonne Wold, politiker og leder av utvalg for plan og forvaltning, tak i utfordringen.

Viktig å utvide

Hun sa at for henne som politiker er en utvidelse av Åndalsnes sjukeheim viktig – spesielt med bakgrunn i at stadig flere eldre ønsker seg plass i en sentrumsnær sjukeheim.

Fagsjef Ole Kjell Talberg påpekte på møtet at de ville ikke kunne ha etablert Åndalsnes sjukeheim der den ligger i dag på grunn av Westnofas fareklasse.

Han sier i en kommentar at slik bestemmelsene er må kommunen ha evakueringsplaner for beboerne i området. Å stenge eventuelle avgasser ute fra for eksempel beboere og ansatte ved Åndalsnes sjukeheim, er ikke bygget klargjort for. Det krever et annet byggverk enn hva tilfellet er i dag.

Ingen disp

På møtet ble det luftet muligheter for dispensasjon fra regelverket. Til det var svaret fra ansvarlig for planarbeidet, Marco Böhm, klinkende klart:

– Vi kan ikke dispensere oss fra en fare.

Sjøl om planen nærmer seg en politisk sluttrunde, er det fortsatt en del uavklarte moment knyttet til denne arealplanen. Jernbaneområdet bandlegger mye areal uten særlig aktivitetsgevinst. Fagsjefen håper de skal komme i dialog med Jernbaneverket om for det første hvilke planer de har for området – for det andre hvilke muligheter det er at kommunen skal kunne ta i bruk det sentrumsnære arealet.

Vanskelig dialog?

Han vedgår at bare det å komme i dialog med en så stor aktør som Jernbaneverket, kan by på utfordringer.

Håpet er at de gjennom dialog muligens skal få flyttet nødvendig skinneforbindelse til og fra Lokstallen til arealet langs Isfjordsvegen – at dagens skinner slutter ved Skysstasjonen. Med det vil kommunen få mer ledig areal mot sjøfronten. Blant annet er det snakk om å etablere en utendørs konsertarena i dette området. Også en martnaplass har det vært snakk om.