– Vi har fått en god dialog med Jodel og vi ser at de nå har stengt ned noen brukere. De har også lagt ut en påminnelse om å bruke hodet når ting blir lagt ut, forteller politibetjent Richard Merlid ved Rauma lensmannskontor.

Les også: Oppretter straffesak mot 15-åringer

Hele forrretningskonseptet til Jodel bygger på at det er lovlig å legge ut meldinger anonymt. Det lastes ned en app og den er geografisk begrenset. Det betyr at appen for Åndalsnes eller Rauma ikke blir interessant andre steder i landet. Her legges meldinger ut på en felles vegg uten krav om signering.

Kan legge ut de styggeste ting

– Det betyr at hvem som helst kan laste ned og legge ut de de styggeste ting. Sosiale medier kan være en fin ting, men dette blir misbrukt med meldinger hvem som har hatt sex med hvem. Kanskje kan det bli skrevet stygge ting om foreldre og søsken. Vi ser også at ungdommer som er venner i det ene øyeblikket, kan skrive stygge ting om hverandre på Jodel i neste øyeblikket, sier Merlid og advarer de unge mot språkbruk som lett kan føre til at politiet oppretter straffesak. Å kalle noen for ei hore, er egentlig ei straffbar handling, sier Merlid.

Les også: Ordføreren: Vi må aldri gi oss i kampen mot dette

– Hvordan skal dette håndteres av de unge og av foreldrene?

– Det må etableres rutiner og det må samtales med de unge om hva de holder på med og hva de utsettes for. Å kunne legge ut anonyme beskyldninger appellerer til kreativ ondskap som rammer hardt. Slik skal det ikke være å være ung, sier politibetjenten og legger ikke skjul på at gråtende ungdommer i det siste har vært på besøk hos politiet fordi de ikke vet hva de skal gjøre med uriktige og usanne beskyldninger.

Rammer vilkårlig

– Det er også verdt å nevne at dette ser ut til å kunne ramme alle og ganske vilkårlig. Det rammer like gjerne ressurssterke ungdommer som er med i mange sosiale sammenhenger som idrett eller musikk, sier Richard Merlid. Han oppfordrer til slutt de unge om å si fra og gjerne komme til politiet.

– Det skal som sagt ikke mye trakassering til før vi kan opprette en straffesak, sier Merlid.