– Fredag kveld kom det flere meldinger om at 10–15 biler kjørte grisekjøring rundt omkring på hele Bjorli. De skal blant annet ha brukt større plasser som rallybane. De har blitt irettesatt av lokalbefolkning og deretter oppført seg ufint mot dem. Dette er ikke lokale folk. De kom fra vest for Bjorli, men om det er raumaværinger vet jeg ikke, forteller lensmann i Lesja og Dovre lensmannsdistrikt, Jørn Morten Sletta.

Han sier de i 20-tida, da de fikk melding om dette, sendte patrulje. Da politiet kom var bilene borte.

– Vi vurderer nå hva vi skal gjøre videre. Vi har ei liste med bilnummer og noen videosnutter. Men dette er slikt vi overhodet ikke tolererer, og slik kjøring som er beskrevet der er helt klart førerkortbeslag. Jeg kan love at dette ikke blir nedprioritert, folk skal føle seg trygge på Bjorli, fortsetter lensmannen, som også kontaktet politiet på Åndalsnes for hjelp.

– De svarte at de ikke hadde folk i aktiv tjeneste, sier han.

Lokale tok affære

– Jeg er livredd for at liv skal gå tapt, sier Lill Stella Høslom.

Hun forsøkte å stoppe kjøringa.

– Jeg så de holdt på da jeg var på butikken. På veg heim igjen så jeg at det var spor etter dem i grøftekantene og overalt.

Hun oppsøkte gjengen som ved XL-bygget forsøkte å dra en bil opp av grøfta. Hun stilte bilen sin til hinder for dette.

– Kjørte mot meg

Høslom hadde da allerede ringt ektemannen Aslak Enstad, og bedt ham om å ringe politiet.

– Jeg forsøkte å forklare dem hva som kan bli konsekvensen av denne farlige kjøringa.

– Var de mottakelig for det?

– Nei, ikke i det hele tatt. De ble nok litt provosert av meg også, jeg var veldig sint på dem og brukte høg stemme. Jeg ba dem om å ryke og reise herfra. Mannen min kom etter hvert i traktor. Han hadde fått beskjed fra politiet om å filme og ta bilder. Det var da vi begynte med det, at de begynte å bli truende. Han ene kom opp i ansiktet mitt og ropte og skrek. Mens jeg står og filmer kommer det også en bil kjørende i voldsom fart, helt klart med intensjon om å ta fra meg mobilen. Da de ikke greide det rygget bilen tilbake og kom mot meg på nytt. Bilen sneiet meg, forteller Høslom.

– Amper stemning

– Det var ikke noen ålreit opplevelse og jeg vet at noen av dem har forhørt seg med min datters venninner for å finne ut hvem jeg er, sier hun videre.

Enstad deler konas opplevelse av farlig kjøring og amper stemning.

– Mens butikken er åpen tar de bremsesladd og piruetter mellom parkerte biler foran butikken. Det er klin idioti, sier Enstad og beskriver det som en ukultur som beboere på Bjorli treffer på hver høst når snøen kommer.

– Alle har vel drevet med noe tullkjøring, men de holder på der folk ferdes. De kjørte også sikksakk mellom lyktestolper. For å få til det må de kjøre fra vegen, ned i grøfta og over på gangvegen. Og de kjører rundt i hyttefeltet der barn og ungdom ferdes. Da vi filmet ble det veldig amper stemning. De sa de skulle tas oss, og kjerringa ble truet, sier han.

Enstad anslår at det var mellom åtte og ti biler som deltok i grisekjøringa. Han anslår at de yngste som satt på i bilene var tenåringer, og de eldste som kjørte var oppe i 25 til 30 år gamle. Enstad sier også at han tror de kommer fra fjordene utover til Vestnes.

– Hva håper du politiet gjør nå?

– Vi anmelder ikke nå i første omgang, så jeg håper politiet får snakket med dem slik at de tar til fornuft. Og framfor alt at de innser hvor farlig det er.

– Vi er takknemlig for politiet som møtte opp og tar dette alvorlig. Jeg ønsker at de prioriterer dette fremover, sier Høslom.