Olje- og energidepartementet ga fredag Rauma Energi klarsignal til å bygge et nytt Verma kraftverk. Opprustningen skal gi en økt produksjon på i underkant av 37 gigawattimer i året. Det tilsvarer forbruket til 1850 husstander i året.Det er olje og energidepartementet som skriver dette i en pressemelding.

Her sier også statsråd Tord Lien at han mener dette er et godt prosjekt som sørger for mer fornybar energi gjennom opprustning av et eksisterende kraftverk i et område med kraftunderskudd. Både vannvegen og kraftstasjonen er planlagt i fjell.

Vermefossen

Det blir tatt hensyn til at Vermefossen er en attraksjon i turistsammenheng. derfor økes minstevannføringen i fossen på dagtid i sommersesongen. Dermed skal fossen opprettholdes på dagtid som landskapselement. Videre heter det i pressemeldingen at inntaksmagasinet grenser i dag til Vermedalen naturreservat.

Kongen i Statsråd har derfor vedtatt en endring av grensene for naturreservatet slik at heving av magasinet ikke griper inn i verneområdet. Inntaksmagasinet vil også kunne heves med fem meter. Ifølge pressemeldingen fra departementet blir det ikke tillatt med effektkjøring med hyppig start og stopp av produksjonen fordi det kan medføre negative virkninger for fisken i et nasjonalt laksevassdrag.

– Dette er en svært gledelig nyhet like før helga, sier direktør Alf Vee Midtun i Rauma Energi AS.

– Regjeringa leverer etter et godt påtrykk fra ordføreren i Rauma, sier ordfører Lars Olav Hustad.

- Frp ved makta gjorde at dette vedtaket endelig ble fattet, sier Arne Hoem i en kommentar.

(Vi fikk denne pressemeldingen like før deadline fredag ettermiddag. Vi kommer derfor tilbake med mer om saka i vår papiravis på tirsdag.)