I en årrekke har barnetoget gått fra Jernbanetorget til sjukeheimen og med endestasjon på Øran stadion. Slik blir det ikke i år. Ruta starter på samme sted og går selvsagt fortsatt til sjukeheimen, men så går toget til Åndalsnes barneskole.

– ÅIF har arrangert 17. mai på Øran i mange år, og de har gjort en kjempejobb. Nå flytter vi årets arrangementet til barneskolen, rett og slett for å fordele dugnaden på litt flere hender. ÅIF har gitt klarsignal til at andre kan ta over ansvaret, sier Hilde Kittang Alnes i 17. mai-komiteen.

De er ydmyke på at det ikke er sikkert arrangementet blir noe bedre enn det har vært, men de ønsker at det ikke skal være de samme få som får dugnadsjobben hvert år.

– I år har alle klassene sine oppgaver under arrangementet, ser Lola Korsberg Talberg.

Program på skolen

Den nye togruta er prøvegått og kvalitetssikret med tanke på tida og korpset som skal videre.

17. mai-komiteen ønsker at det skal bli en kjekk dag for ungene og en hyggelig møteplass for de voksne. De presiserer at alt man vanligvis har fått på Øran, får man i år på skolen – det blir leker, pølser, is, loddsalg og musikk.

– I tillegg blir det et program her på skolen, der blant annet 1. klasse skal synge og 10.-klassinger fra Åndalsnes ungdomsskole skal holde tale. Det synes vi det er veldig kjekt at de vil, sier Marianne Palma Sæth.

Gode tilbakemeldinger

17. mai-komiteen har fått god støtte, blant annet fra foreldrekontaktene, ansatte ved skolen og FAU – og ikke minst fra Elin Grøtta, som har hatt ansvaret på Øran i mange år.

Tilbakemeldingene på endringene har blitt tatt godt imot.

– Så langt har vi bare fått positive tilbakemeldinger på dette, sier Kittang Alnes, som legger til at de selvsagt vil flytte arrangementet inn på skolen hvis det skulle bli dårlig vær.

– Alle er velkomne, både store og små – dette er ikke bare for elevene på vår skole, presiserer Sæth.

Borgertog som vanlig

Borgertoget går som vanlig og det er ikke endret noe der.

Kultursjef Øystein Valde har ansvaret for programmet.

– Togruta går som vanlig med endestasjon på kulturhuset. Der blir det blant annet musikk, taler og innslag, sier kultursjefen.