Politikerne vedtok i budsjettsaken i desember at det skal utredes ny brannstasjon. «Slik kommunestyret ser det er det uaktuelt å bruke 20 millioner på utbedring av dagens lokasjon», konkluderte politikerne.

På grunn av den pågående politiske prosessen har Rauma kommune fått utsatt fristen fra Arbeidstilsynet. Ny frist for å lukke avvik er 1. januar 2021. Politikerne må dermed finne penger til ny stasjon innen få år.

– Det er store mangler ved bygget på Øran, sier brannsjef Eivind Myklebostad.

Kravene fra arbeidstilsynet

Bygget er fra tidlig på 80-tallet. Arbeidstilsynet var på tilsyn i juni 2016 og ga kommunen pålegg om å utbedre flere ting:

«Vi registrerte en rekke bygningsmessige mangler ved hovedbrannstasjonen i forhold til arbeidsmiljølovens krav, som for eksempel mangelfull ventilasjon, mangel på prosessavsug og lite tilfredstillende garderobeforhold», heter det i et brev fra Arbeidstilsynet.

Brannsjef Eivind Myklebostad og brannmester Fred Karusbakken kan fortelle at taket lekker, det mangler ventilasjonsanlegg og det er ingen forskjell på «ren» og «skitten sone». Dusj finnes ikke.

– Vi må dra med oss skitten hjem, sier Karusbakken.

I tillegg er det trangt.

– Jobben til brannvesenet har endret seg mye, og det har gjort at vi har fått mye nytt utstyr. Vi har mye utstyr vi burde lagret innendørs, men det har vi ikke plass til.

Risiko for kreft

Brannfolk er mer utsatt for kreft, lunge og luftveislidelser enn befolkningen ellers. I 2016 gjennomførte Arbeidstilsynet over 170 tilsyn i landet, nettopp for å se på hvordan landets brannvesen beskytter sine tjenestemenn mot kreftfremkallende røyk.

– Er avvikene Arbeidstilsynet har påpekt på Øran alvorlige?

– Ja, det er alvorlig, siden det er kreftfare knyttet til det vi driver med, sier Myklebostad.

God dialog

Brannsjef Eivind Myklebostad forteller at de har en god dialog med Arbeidstilsynet.

– De er veldig løsningsorienterte og viser forståelse for de utfordringene vi har. Det er mange kommuner som er i samme situasjon som oss, sier han.

Han presiserer at selv om tilsynet har vært på brannstasjonen, er oppgaven fra kommunestyret å utrede en ny lokasjon for både brannvesenet, enhet for kommunalteknikk (tidligere teknisk etat) og driftsteknikerne i formålsbygg. Alle tre avdelingene har i dag lokaler i bygget på Øran.

– I tillegg er det aktuelt å se på om det er hensiktsmessig å se på samlokalisering med andre nødetater, sier han.

Vil ta tid

Det vil utvilsomt ta noe tid å få bygget en ny stasjon. Utredningen skal legges fram for politikerne i høst, før de skal bestemme vegen videre og eventuelt finne penger.

– Vi skal nå lage en liste over tiltak som vi kan gjøre innenfor ei forsvarlig økonomisk ramme, og som samtidig gjør mest mulig for å ivareta helse, miljø og sikkerhet for de som jobber her, sier Myklebostad.

Håper på bedring

– Hva tenker du om at de ansatte må jobbe under slike forhold?

– Vi har jo ikke så mye valg. Vi håper at vi gjennom kortsiktige tiltak vil kunne få en bedring. Det er ikke tilfredsstillende å være sjef når man vet hvordan situasjonen er.

– Har noen av de ansatte meldt fra om helseplager som kan knyttes til arbeidsplassen?

– Ikke så vidt jeg er kjent med, sier Myklebostad.

Både Myklebostad og Karusbakken ser på det som positivt at politikerne har gitt signal om at de ønsker et nytt bygg.

– Det er for trangt her. Med et nytt bygg kan man skreddersy det til de avdelingene som skal inn der. Jeg håper at når man først skal bygge vil man tenke på framtida og bygge etter det, sier Karusbakken.