- Hvor lenge har du vært med i Spectacular Spectacular?

– Det var for tre år siden jeg ble med for første gang, så jeg er ganske fersk i gamet. Men jeg er nok en av de eldste som er med.

– Hvorfor ble du med?

– Fordi det er artig og sosialt, med flott samhold. Men det er også litt utfordrende. Jeg liker ikke så veldig godt å være på scena, men jeg liker godt den følelsen jeg får etterpå; jeg fikk det til igjen. Det er gevinsten.

– Hvordan kom du inn i dansegruppen?

– Det var nok min kjære mor det. Hun tok bilder av et show et år og ble helt bitt av basillen. Hun kjente selvsagt til min danseglede og syntes dette var noe jeg skulle være med på. Det hadde hun jo helt rett i. Jeg har litt problemer med koreografi og liker best å bevege meg uten. Det er i meg selv jeg har rytmen, og det er lett å miste den når det blir for mye koreografi. Men det er artig når jeg får det til da.

– Har du hatt danseinteressen lenge?

– Ja, jeg har alltid hatt interesse for dans. Jeg kan jo skryte litt og fortelle at jeg 13 år gammel vant en fylkeskonkurranse i noe lignende som UKM for dans, sammen med Mikael Tangy. Det var artig. Jeg har alltid likt å gå på disko for å danse, og kan være på dansegulvet timevis. Jeg kan gjøre det nå også, men det er mer sjelden jeg komme meg på disko nå. Tidligere før ungene kom, ble det mye dans på Grandkjelleren og Notte.

– Hvor er du født og oppvokst egentlig?

– Jeg kom fra Østlandet 1,5 år gammel og bodde en periode på Næs og så i Isfjorden, før det ble tilbake til Næs igjen. Jeg har vært innom begge barneskolene, men gikk på ungdomsskolen på Åndalsnes. Jeg tok barn- og ungdomsarbeid på RVS. Jeg fullførte utdanningen, men ikke praksistiden. Det ble for mye følelser. Det er lettere å forholde seg til varer. De har ikke så mye følelser. Men det er godt å gjøre kunder blide da.

– Ja, du er en sprudlende og blid jente.

– Ja, de sier det. Jeg har som motto; vær mot andre som du vil andre skal være mot deg. Det er et godt utgangspunkt å være hyggelig. Du kan jo spørre mannen i huset. Han vil nok si at jeg ikke er like blid hele tiden. Jeg er vel heller ikke den flinkeste til å si ifra hvis det er noe den andre vegen. Det er lettere å sette opp et smil. Men jeg prøver å melde ifra en gang iblant.

– Har du vært på Coop hele tiden?

– Nei, jeg jobbet på Bunnpris i Isfjorden i åtte år før det. Det ble en stor overgang å begynne å jobbe på Coop Extra. Det er et større trøkk, både når det gjelder kunder og varer. Men det skulle bare mangle; Næs er et større sted.

– Kan du fortelle litt om årets Spectacular Spectacular Show?

– I år er det to show, med pause og velkomstdrink. Siden det er 10 års jubileum, skal man føle at man er med på en fest. Showet er kalt «Best of» og det vil bli repriser fra tidligere dansenumre. Det er 23 dansere i aksjon, pluss mange andre rundt, som sangere og musikere. Mange både synger og danser. Sangen holder jeg meg unna. Jeg synger bare i kulissene.

– Hvor kommer alle de flotte antrekkene fra ?

– Heidi Morstøl har et godt utvalg, pluss at hver enkelt tilfører litt med ting hjemmefra. I den forbindelse må jeg nevne vår flinke syerske, Linda Brakstad, som fikser og syr om antrekk slik at det passer.

– Men du har fått et meget spesielt hår siden siste show. Når skjedde det?

– Det skjedde i Polen på ferie i november. Jeg fikk turen som bursdagsgave av kjæresten og bestilte disse dreadsene der. Det tok åtte timer med to frisører. Ikke alt håret er mitt, noe er løsfletter og noe er tvinnet inn i mitt eget hår. Et slikt hår har vært drømmen i 15 år, og jeg er like fornøyd som i drømmen.

– Hvordan går det på showet tror du?

– Jeg får ordne håret mitt selv og det er mye forskjellig som kan gjøres med det. Det skal nok gå greit.

– Hva betyr Rauma for deg?

– Det betyr hjemme. Jeg har bodd på Østlandet, og vet at dette er hjemme. Fjella, fjorden og «Sida» mi som jeg kaller tomta bak huset. Her koser jeg meg og vi får barn med god balanse i det bratte terrenget.

– Er det noe du savner her?

– Ja, litt mer tilbud til ungdommen. Jeg må poengtere at det Kjell Peder Gyldenskog gjør er flott, med ungdomsklubben på Torvika. Gutten vår går der nesten hver eneste fredag, men man er avhengig av transport. Det hadde vært bedre om det var en klubb i sentrum, og et sted ungdommen kunne danse. Jeg tenker tilbake på «Klubben» vi hadde da jeg vokste opp. Det startet i Isfjordsvegen og endte til slutt opp i kjelleren på samfunnshuset. Der danset jeg fra åtte til klokken 12 hver fredag. Det var generasjonen over oss som ledet det hele og det synes vi var kult. Vi så litt opp til dem. Men dessverre klarte ikke vår generasjon å videreføre det.

– Hvis du fikk bestemme hva ville du ha gjennomført?

– Det var den ungdomsklubben da. Jeg har smådrømt om å starte opp noe, sammen med noen; et lite styre, som kunne hjelpe ungdommen til å holde en klubb i gang. Men det er det med tiltaket da.

– Hvilket forhold har du til festivalene?

– Vi bor fint til i forhold til RaumaRock. Når vinden er riktig får vi med oss alt som serveres fra scena. Som oftest har jeg arbeidshelg og da blir det ikke til at jeg kjøper billett. Av og til har vi tatt båten ut på fjorden under festivalen. Fjellfestivalen holder vi oss litt unna. Jeg har vokst opp med en mor som har tatt oss med på fjellturer alene. Vi blir litt skremt av mye folk. Jeg tenker fjellfestivalen er for folk som ikke bor her til daglig.

– Hva er du opptatt av i fritiden?

– Jeg har jo et lite småbruk, uten dyr, og er opptatt av hage og drivhus, der jeg blant annet dyrker tomater. Når jeg har fri sammen med familien, er det de som kommer i første rekke.

– Hvor går feriene?

– Gjerne til Østlandet for å besøke familie, og gjerne med bil. Men jeg koser meg veldig hjemme og ferie er ikke avslapping for meg. Det er mer opplevelser.

– Hva kunne du tenkt deg det ble snakket mer om?

– Jeg tenker at vi heller snakker litt for mye; slarver. Man bør heller tenke litt mer på seg selv og hva godt en kan gjøre for verden.

– Er du politisk interessert?

– Nei. Da blir jeg bare irritert. Hvis jeg ikke trenger det, så prøver jeg å holde meg unna ting som gjør meg irritert.

– Hva opptar deg mest lokalt?

– Utviklingen av ungdommen og ungdomstilbudet. Jeg er jo utdannet i det, og det ligger nok latent.

Danser: Marit har vært danser i Spectacular Spectacular i tre år og her ser vi bilder fra siste show i 2017. Foto: Evy kavli Foto: Evy Kavli
Marit liker mest å utfolde seg i dansen på egen hånd, men trives på scenen når koreografien sitter, som her fra fjorårets show. Foto: Evy Kavli