Varm ovn. Slik så panelovnen ut etter at den har ligget på gulvet – varm i 2. etasje på ett av skolens klasserom. Foto: Johan Fagerheim

– Da vi kom til åstedet, fant vi en panelovn som hadde brent hull i vinylbelegget på gulvet, og det var i ferd med å ta fyr i plankene under. Det kunne bare vært snakk om minutt før det hadde tatt skikkelig fyr i treverket, forteller vakthavende brannmann, Johan Fagerheim, dagen etter utrykkingen.

Oppussing

Det foregår for tida oppussing av to klasserom på skolen; ett i 2. etasje og ett i kjelleren. Et kommunalt malerfirma hadde gjort klart for malerarbeid i rommene og hektet av panelovnene fra veggen og lagt de ned på gulvet.

– Alle ovnene er temperaturstyrt og var nok kalde da de ble hektet ned. Antakelig har varmen slått seg på igjen og forårsaket branntilløpet. Det var to panelovner i hvert klasserom, men ingen av de andre ovnene var varme. Hvorfor vet jeg egentlig ikke. Det må ha noe med temperaturstyringen å gjøre, tror Fagerheim.

Røykvarsel

Varmeutviklinga fra ovnen som lå på gulvet i klasserommet i 2. etasje, utviklet røyk fra vinylbelegget som til slutt utløste røykvarsleren. Den er direkte koplet til 110 sentralen som da kontaktet Rauma brannvesen.

– Vi sendte melding videre til brannvesenet i Måndalen med en gang siden de var nærmest. Mens vi kjørte utover til Vågstranda, kontaktet vi skolens vaktmester som møtte opp sammen med oss, forteller Fagerheim.

De er glad de rakk frem før branntilløpet fikk utvikle seg.

– Vil dette få konsekvenser for noen ?

– Det må i så fall bli opp til kommunen som står bak oppussingen, eller skolens ledelse, sier Fagerheim.

Ny alarm

Ifølge rektor Aina Tomren, er deres hovedfokus barnas vel og ve.

– Vi er veldig glad for at det gikk så bra som det gjorde når ulykka først var ute. Vårt mål er å få skolen i orden igjen til barna kommer tilbake fra vinterferien, sier hun.

Men hun er også veldig glad for at kommunen i 2013 fikk satt inn et helt nytt brannvarslingssystem.

– Etter et branntilsyn for en stund siden, ble det avdekket en del mangler i forhold til brannvarsling. Derfor fikk vi ny brannalarm på plass i fjor, med direktevarsel til brannvesenet. Hadde vi ikke hatt den, ville nok dette gått mye verre, mener hun.

Forholdet er fra skolens side meldt inn til kommunen.

Ingen konsekvenser

Stig Malones, enhetsleder for bygningsdrift i kommunen, sier at hendelsen ikke vil få noen følger fra deres side heller.

– Vi er opptatt av at de som har forårsaket skadene, utbedrer disse. Og det har vi fått bekreftet at de allerede er i gang med å gjøre. Utover det, vil ikke dette fra vår side, få andre følger.

På generelt grunnlag etterforsker politiet alle branntilløp og politiførstebetjent Vebjørn Bale, kan bekrefte at de tirsdag var på skolen for å registrert omstendighetene rundt hendelsen.

– Vi skal etterforske saken, så får vi se hva som skjer, sier han i en kort kommentar.