Om to dager (9. september, red.snm) skal vi alle gjøre vår borgerplikt; gå til valglokalet og avgi vår stemme. Det er opp til deg hvem som skal styre landet de neste fire åra. Det er opp til deg å gi uttrykk for din mening. Noen sier at akkurat MIN stemme betyr lite nå alle stemmene telles opp.

Sjølsagt er ei stemme blant de nesten fire millioner som har stemmerett ikke akkurat en stor andel. Men hvis alle tenker sånn så faller demokratiet på steingrunn; i 2009 var det 76,4 prosent av nesten 3,6 millioner som stemte. I Rauma var deltakelsen bare på 72,5 prosent; det kan vi rundt 5600 raumaværinger som har stemmerett, virkelig gjøre noe med i år.

VALGKAMPEN lokalt har ikke vært like intensiv som ved kommune- og fylkestingsvalgene. Det kan jeg skjønne; at entusiasmen er større når politikerne og demokratiet står oss enda nærmere. Lokale forkjempere i de ulike partiene har stått på stand, møtt innbyggere og proklamert sine standpunkt. Noen vil si de har lovt mer enn de kommer til å holde når stemmene er opptelte og det blir avgjort hvilke representanter som får ankomme Løvebakken og Stortinget de neste fire åra. Noen sier de ikke finner et parti som passer for dem. Jeg har heller ikke funnet et parti hvor alt i programmet får min støtte. Men det handler om å finne det partiet som står deg nærmest; det partiet fortjener din stemme.

SKOLEVALGET stemmer ofte med det virkelige valgresultatet. I alle fall viser historien det. Men partiet Rødt, som fikk hver femte stemme på Rauma videregående skole, får det resultatene etter valget stemmer garantert ikke. Et parti som ville fjerne leksene fra skolen scora nok bra på det. SV, for eksempel, fikk ikke ei eneste stemme – partiet gjorde en tabbe da de ikke var til stede med representant under debatten. Det er viktig at tradisjonen med skolevalg fortsetter, her engasjeres ungdom som skal stemme om to eller fire år.

MØREBENKEN er viktig. Ja, jeg vil nesten si avgjørende for at vi i vår kommune skal kunne påvirke og få gjennomslag for bevilgninger fra politikerne på Stortinget. Det er synd og bekymringsfullt at Rauma ikke har politikere verken i storting eller fylkesting.Det bør bekymre hvis E39 får all fokus; hvis E136 blir «glemt». Det bør bekymre hvis vi får lang veg til det nye sjukehuset for Nordmøre og Romsdal. Det bør bekymre hvis vi ikke får skoletilbud som gjør at ungdommen faktisk ser det som attraktivt å søke utfordringer og utdanning i vår kommune. Jeg er fristet til å tenke at mitt og ditt valg bør være viktig i forhold til at Mørebenk blir så slagkraftig som mulig. Det vil være viktig for gjennomslag av det som står oss nærmest, lokalt.

TALLET PÅ VALGLOKALER i kommunen har vært gjenstand for debatt. På Vågstranda valgte noen, dessverre, å kaste valgkortet i søppeldunken, fordi valglokalet i bygda er borte. Jeg spør meg selv; hvem går det utover at noen i protest ikke stemmer? Svar: Ikke så mange andre enn dem sjøl.

JEG FRISTES også til å kommentere Småbrukarlaget og Fagforbundet som uttrykte at de ville boikotte Thon-hotellene fordi gründeren Olav Thon rykket inn annonser i flere store aviser hvor han sa at Frp får hans stemme. Håpløst, spør du meg: skal noen boikotte for eksempel Rema 1000 hvis Reitan stemmer Høyre ...?Bruk stemmeretten på mandag.Godt valg!

Lars Smisethjellredaktør