– Håpet er at minnesteinen skal være reist til 1. juni i år, sier Svein Kroken, daglig leder i Lars Kroken AS – eier og driver av besøkssenteret på Horgheimseidet.

Åndalsnes Avis skrev i fjor om den 2 meter høge minnesteinen som Kroken hadde planer om å reise. Nå er planer blitt til realiteter. Et eidefirma skal utforme steinen der ei minneplate skal inneholde navnene på alle som har mistet livet etter en utfordring av Europas høgeste loddrette fjellvegg, Trollveggen – og Trolltindene.

– Til sammen er dette navnene på 10 klatrere og 9 basehoppere, sier Svein Kroken.

Grundig research

Han har leid tjenester av firmaet Anunatak AS for å sikre at opplysningene knyttet til navnene er korrekt.

Fram til 1965 var Trollveggen regnet som den uovervinnelige fjellveggen. Ingen klatrer hadde til da klart å ta seg opp den loddrette og til dels skredutsatte veggen. Men dette året ble Trollveggen beseiret – av et norsk og et engelsk klatrelag; i den rekkefølgen.

De første døde i 1966

Men Trollveggen skulle vise seg mer enn utfordrende. Den første klatreren omkom i 1966. Til sammen tre klatrere mistet livet det året. Den første basehopperen, som mistet livet i Trollveggen, var amerikanske Carl Boenish. I 1984 omkom han etter et hopp fra Stabben. Den hittil siste på lista er en brasilianer som omkom i fjor sommer.

Nå vil de alle få plass på minnesteinen som Kroken reiser ved Trollveggen Besøkssenter.

Til nå har Svein Kroken fått bare positive tilbakemeldinger for sitt initiativ.