Rett nok måtte langrennsstjernen fra Isfjorden tåle at en svenske gikk til topps.

– Men sølvet er som gull for meg, sa Håvard etter at pulsen hadde roet seg og han skikkelig forsto hvilken prestasjon han hadde stått for.

For Håvard sendte italienske Christian Zorzi ut i semifinalen og slo Thor Arne Hetland og tyske Thobias Angerer i kampen om sølvet – i finalen.

Sølvet i VM og Val di Fiemme var en skikkelig revansj etter at han misset i kampen om en finaleplass under OL i Salt Lake City året før. Nå var det ikke Håvard som misset; men staven som knakk.

Gode minner

Og selv med en stav intakt rekker man ikke finaler i kampen med de sterkeste i denne langrennssportens formel 1.

I dag er dette minner for Håvard.

– Gode minner, sier den tidligere toppløperen om VM-sølvet han tok i den italienske vintermeteropolen.

– Et høgdepunkt i karrieren min, legger han til.

Revansj

Han vedgår dessuten at VM-sølvet var en skikkelig revansj fra stavknekket året før da han hadde stø kurs for en OL-finale, men måtte se den fra tilskuerplass.

– Hva ga VM-sølvet deg som skiløper?

– Det ga meg en god porsjon sjøltillit – noe som er viktig spesielt i sprintkonkurranser, sier Håvard og legger til at dette kom ham tilgode i påfølgende konkurranser. I etterfølgende World Cup i Holmenkollen vant han sprinten, blant annet .

– Følger du fortsatt med under verdenscup og som nå; VM i Val di Fiemme?

– Jeg kom akkurat inn fra en skitur sammen med barna. Får nesten sette meg inn i hvordan det har gått under innledende runder i dagens VM-sprint, sier Håvard. Da var det klart at Norge ville stille med tre løpere ei herrenes finale og to i damenes.

– Men jeg prioriterer ikke TV-titting. For meg er barna prioritet nummer en, sier Håvard som var med i en periode der langrennssprinten ble introdusert. Blant annet var 2002-OL i Salt Lake City første gang sprint sto på OL-programmet.

– Savner du konkurransetida?

– Av og til gjør jeg det. Ikke nødvendigvis konkurransene, men alle oppholdene og treningssamlingene sammen med lagkompisene, til steder rundt om i verden. Jeg savner også den intense treningen; det å holde meg i god form. Akkurat det var veldig viktig for meg, sier Håvard.

– Har du møtt Petter Northug i konkurranser?

– Jeg gikk min siste sesong da Northug startet sin karriere. Og jeg er en av dem som har hatt Northug bak meg på resultatlister, sier Håvard Bjerkeli med smilet på lur.