Lørdag morgen klokka 08 ble hotell- og restaurantstreiken trappet opp, og de to Fellesforbund-medlemmene ved Grand Hotel tatt ut i streik. De hadde etablert streikevakt utenfor hovedinngangen. Iført varme ullklær og gule streikevakt-vester informerte de gjester om hvorfor det nå er lønnskonflikt.

- Lønna er for lav

- Vi ligger så langt etter i lønn – rundt 100.000 etter industriarbeiderne og andre bransjer. Lønna er for lav, sier Samantha Louise Kays og Marion Renée Skjegstad, som begge jobber i resepsjonen; Samantha som nattevakt, Marion er resepsjonssjef.

De kunne gjerne tenkt seg at flere av de ansatte var organiserte. Potensialet ligger på nærmere 20. Det betyr at hotellet ikke kommer til å merke på drifta at bare to ansatte er ute i streik. Likevel blir gjester oppmerksomme på at det er lønnskonflikt.

- Vi har fått mange telefoner fra folk som spør om det er streik og om vi har åpent. Dessuten sitter vi så godt synlig, at alle ser at det er streik, sier de to.

Støtter de streikende

Avdelingssekretær ved Fellesforbundet i Nordmøre og Romsdal, Rose Maiken Flatmo, var lørdag formiddag på Åndalsnes for å støtte de streikende. Hun er ikke i tvil om hva som er det viktigste kravet:

- Det aller, aller viktigste kravet fra vår side, er retten til lokale forhandlinger. Den retten har de i alle andre bransjer i Fellesforbundet – og det er rådende for hele LO. Men den retten har ikke hotell og restaurant. Det er hårreisende når en tenker på hvor mye penger det er i deler av bransjen, penger som ikke går tilbake til dem som gjør den tunge jobben på hotellene, sier Flatmo.

- Vi veldig innstilt på å vinne streiken, det er stor streikevilje og vi møter veldig stor forståelse når vi snakker med folk, sier Flatmo.

Nå streiker 6.000

Streiken startet forrige helg etter at meklingen ikke førte fram. 3.500 medlemmer ved 363 hoteller og restauranter i seks fylker gikk da ut i streik.

Lørdag var det opptrapping med ytterligere 2.500 medlemmer fra 209 bedrifter i seks nye fylker, deriblant Møre og Romsdal. Da ble alle Fagforbundet-medlemmer ved Moldes fire hotell, Angvik Gamle Handelssted og Grand Hotell Bellevue i Åndalsnes tatt ut.