For formannskapet gjorde tirsdag et vedtak som gjør det langt enklere å kunne velge skole for sine sitt eller sine barn.

Dobbeltprinsipp?

Når står det rett nok i det samme vedtaket at kommunen støtter prinsippet om at elever i hovedsak bør gå ved nærskolen.

Men om det er prinsippet, så kan foreldrene likevel sjøl ta valget. Men det er et aldri så lite men knyttet til saken. Ønsker foreldrene overflytting til en annen skole skal ønsket innvilges, så lenge det ikke utløser negative konsekvenser eller utløser ekstra ressurser for skolen det søkes overflytting til. Bakgrunnen for at denne saka ble fremmet politisk, er at det er kommet en søknad fra foreldre om flytting av elev(er). Etter det Åndalsnes Avis fikk opplyst under formannskapsmøtet, er dette en søknad som om reglene hadde vært som før, ville fått avslag. Det er med andre ord ikke mobbing eller andre ikke trivlselsødeleggende årsaker som skal være årsaken. – Ettersom Venstre er at parti som setter folk først, er jeg ikke imot å gå for innstillinga, sa Arne Steffen Lillehagen.

Elevens beste

Tove Istad var enig at elevens beste må gå foran i en sak som dette.

– Elevens beste?, undret Ellinor T. Solheim seg på. – Her er det vel hele tiden snakk om hva foreldrene synes er til sitt barns beste, repliserte Sp-politikeren. Partikollega Torbjørn Rødstøl tok til orde for at dette er en så prinsipiell viktig sak at også kommunestyret må få si sin mening. – Hvorfor akkurat nå, ville Rødstøl vite og viste i den sammenhengen til høstens ventende strukturdebatt – mente dette var en sak som burde inngå i den debatten.

Struktur

Det ene argumentet skulle etter hvert ta det andre. Et av argumentene for å avgjøre saka i formannskapet var at foreldrene ventet på svar fra søknaden.

En stund vurderte Sp å kreve saka sendt videre til kommunestyret. Med sine to representanter kan de kreve det. – Jeg synes Sp blander strukturdebatt inn i alle skolesaker. Dette er definitivt ikke en del av denne debatten, sa ordfører Lars Olav Hustad. Arne Hop forsøkte seg med et forsonende tillegg i forslag til vedtak, men lyktes ikke med det. Etter en times debatt og to gruppemøter valgte Sp å bøye av for flertallet.