Møtet i Romsdal Regionråd torsdag skal føre kommunene nærmere hverandre igjen, etter at fire ordførere tidligere denne måneden gikk ut og skrinla en storkommune for hele Romsdal bestående av Rauma, Vestnes, Midsund, Aukra, Eide, Fræna, Molde og Nesset.

Nå synes det å være en større enighet om Romsdalshalvøya som en egen kommune. Kommunene som er tenkt inn der, er Molde, Gjemnes, Fræna, Eide, Midsund, Aukra og Nesset.

- Jeg registrerer at Rauma står litt stusslig alene. Men vedtaket til Rauma er å stå sammen med flest mulig Romsdalskommuner. Jeg har ikke noe imot hele ROR, sa Rauma-ordfører Lars Olav Hustad.

Kampen er større

Han sa at det er viktig å se perspektivene:

- Det er tross alt slik at kampen ikke står mellom oss i Romsdal, men mellom de store regionene, sa Hustad, og nevnte blant annet Oslo og Bergen. - Med all respekt for oss som sitter her; det er ikke vi som skal nyte godt av kommunereformen. Det er ungdommen som må ta opp kampen mot sentraliseringsbølgen de siste tiårene. Skremmer meg litt hvis vi ikke kan stå samlet. Hvis vi utestenger Rauma, så er det synd for utviklingen av Romsdal som kraftsenter.

- Dem som burde stått sammen er Fræna og Molde. De er klart størst i regionen vår. Fræna er den største pendelerkommunen inn til Molde.

Eget bo-og arbeidsmarked

Han gjorde det klart at Rauma er den eneste kommunen i Romsdal bortsett fra Molde som er regnet som et eget bo- og arbeidsmarked.

- Vi klarer å stå alene. Men jeg er mer bekymret for det som skjer om 15-20 år, sa Hustad til slutt.

Fræna-ordfører Tove Henøen tok ordet etter Hustad:

- Det er godt at du sa det. Fræna og Molde må snakke sammen, sa Henøen.

- Rauma er utstemt

Molde-ordfører Torgeir Dahl var tindrende klar og tabloid om Raumas posisjon i en eventuell storkommune, da han skulle oppsummere hvor man står nå:

- Rauma er helt ute – de er utstemt, sa Dahl.

I en pause spurte vi Lars Olav Hustad hvordan Rauma skal jobbe seg inn og bli en del av Romsdalshalvøya-alternativet. Ordføreren svarer:

- Det blir vanskelig siden det er gjort en del vedtak rundt om. Men Molde og Vestnes er jo fortsatt åpen for oss, så det kan jo bli en annen konstellasjon etterhvert. Vi får sette oss ned og diskutere i formannskap, kommunestyre og ikke minst forhandlingsutvalget vårt, som må ta seg et møte etterhvert, sier Hustad.

Romsdal Regionråd består av de åtte kommunene Aukra, Eide, Fræna, Midsund, Molde, Nesset, Rauma og Vestnes.