Onsdag morgen møter vi en svært avslappet festivalsjef, Dag Inge Landbakk til frokost på Grand Hotell Bellevue.

De frivillige tar over

– De siste tingene faller nå på plass, for når festivalen starter er den verste jobben for meg over. Da er det vår svært dyktige stab og korps av frivillige som gjør jobben. Og da er de avhengige av at jeg har gjort min, før festivalen.

Skjønt, helt rolig er det ikke bare én dag før.

– De aller siste avtaler om transport av artister må fortsatt gjøres, landsbyen med poder skal opp og det rigges nede foran Tindesenteret.

Dette har ført til at han sendte siste e-post klokken tre på natten før han fikk seg noen timers søvn.

Billettsalget

Men han vil helst ha fram at det først og fremst er artig å arrangere festival. Noe som leder oss inn på billettsalget.

– Rundt halvparten av inntektene til festivalen er billettinntekter. Så vi er veldig sårbare dersom salget blir dårlig. Da jeg jobbet med Tahitifestivalen var det gjerne utsolgt flere måneder i forveien. Her i Rauma er folk veldig treige med å kjøpe billetter.

Dette har ført til at man helt fram til dagen festivalen starter er svært usikre på hvor mange som kommer, og hvordan det kommer til å gå.

– Men hvert år så kommer mandagen etter festivalen, og jeg kan puste lettet og glad ut. Vi går ikke med stort overskudd, men vi klarer å få det til å gå rundt.

Støtte og sponsorer

Han skryter av dugnadsånden, både når det kommer til de lokale sponsorene og de frivillige.

– Vi har frivillige som kommer tilbake år etter år og de lokale sponsorene er svært viktige.

For offentlig støtte er det lite av.

– Vi får noe, men når man holder på med rock får man bare smuler sammenlignet med arrangement som Operafestukene i Kristiansund og Moldejazz.

Terroren 22. juli

Etter Anders Behring Breiviks herjinger 22. juli 2011 ble en rekke festivaler avlyst, eller artister trakk seg fra dem. Dette førte til at flere festivaler ikke klarte å gjøre opp for seg.

– Vi ble ikke rammet av dette problemet, men det fikk konsekvenser for oss også. På grunn av dette skal artistene nå ha halve honoraret ved booking, og så skal de ha resten før de går på scenen. Så dårlig forhåndssalg gjør at marginene blir enda knappere for oss.

Fjellkonserter gir pr.

Konserter som ikke gir noen direkte inntekt er fjellkonsertene. I år skal Thea Megaard og Bare Egil spille på Nesaksla torsdag, mens Janove Ottesen spiller i Trollstigen fredag. Landbakk er likevel klar på at disse konsertene er viktige.

– Det er slike stunts som gir oss to minutter på TV 2, for eksempel. I tillegg er det naturlig for oss å utnytte naturen vi har her. Mange av artistene husker RaumaRock, og vil gjerne tilbake igjen, nettopp på grunn av utsikten man har både fra scene og under reisen hit.

Poder

Flere har sagt at de savner festivalcampen, spesielt siden det er begrenset kapasitet på overnatting i Rauma. I år skal festivalen forsøke noe helt nytt for å bøte på dette.

– I løpet av onsdag setter vi opp en landsby med poder på parkeringsplassen ved Rauma kulturhus.

Pod-er er små krypinn hvor man kan få seg et soverom for natten. Ideen kommer fra Japan, hvor man har mange folk men begrenset plass til å bygge hotell.

– Også her har forhåndssalget vært litt stille, men her har folk en flott overnattingsmulighet, sier Landbakk før han tar på seg solbrillene og avslutter:

– Vet du, nå gleder jeg meg virkelig til festivalstart!

Pod: Om man stapper en romsdaling inn her for overnatting blir det vel en iPod ... Foto: Hogne Bø Pettersen
Rigging: Onsdag morgen var det hektisk aktivitet for rigging av scene og utstyr før konsertene begynner med Åge Aleksandersen torsdag kveld kl. 18. Foto: Hogne Bø Pettersen