Tidligere i vinter skrev Åndalsnes Avis om et sykkelruteprosjekt fra Oppdal via Sunndalen til Eresfjord og videre til Åndalsnes – et prosjekt som sto litt i stampe. Men Statens vegvesen lovet fortgang i det arbeidet de må ha gjennomført før ei rute kan skiltes.

Også Rauma venter på utspill fra Vegvesenet.

– Men ruta er både definert og prøvesyklet, fastslår reiselivssjef Hilde Gråberg Bakke.

Reiselivssjefen fikk for ei tid tilbake sjøl oppleve denne formen for turisme – i Italia. Følget ble henta på flyplassen og kjørt til et hotell der sykler og anna nødvendig utstyr sto ferdig.

– I tre dager sykla vi på ei GPS-merka rute – en flott form for opplevelse som ikke burde by på problemer å få til også i Rauma, sier hun.

I markedsplan

Sykkel er en del av Åndalsnes og Romsdal Reiselivslags markedsplan. I denne planen er det blant annet lagt opp til en forlengelse av Nasjonal Sykkelveg Oppdal-Åndalsnes videre sørover til Bjorli.

Her kan ruta gjennom Romsdalen knyttes sammen med sykkelveg/sykkelstiprosjektet til Lesja kommune – noe som vil lede brukerne til Dombås. Med tilrettelegging for syklister også over Dovrefjell, er det lagt opp til ei rundløype Åndalsnes-Oppdal-Sunndal-Åndalsnes.

Gråberg Bakke har ikke noen eksakt trasé klar for hvordan syklister kan ta seg fram gjennom Romsdalen. Men ønsket er å legge sykkelstiene utenom E-136; en sterkt trafikkert stamveg.

– Men vi har veger og stier – såkalte baksideveger. I tillegg kan Kongevegen gjennom Romsdalen benyttes på noen strekninger. Fra 2013 er det i plansammenheng lagt opp til ei aktiv jobbing for å kunne gjennomføre prosjektet, sier reiselivssjefen som også poengterer at en omlegging av europavegen i Romsdalen er på trappene.

Entusiasme nødvendig

Sykkelentusiasten Tommy Solheim er blitt involvert i prosjektet. Som kjent har han gått i bresjen for å utnytte raumanaturen også i sykkelsammenheng. Han kan bli en viktig bidragsyter i arbeidet med at syklende turister finner vegen til Rauma.

Og Rauma kan få skikkelig drahjelp i arbeidet med å gjøre kommunen kjent som destinasjon for syklende turister.

– I mars kommer en større reportasje i et engelsk sykkelmagasin der det settes spesiell fokus på opplevelsen de syklende kan få om de tar turen via Atlanterhavsvegen og Trollstigen, opplyser Hilde Gråberg Bakke.

Hun legger til at også et nederlandsk magasin skal være klar med en reportasje om Rauma som sykkeldestinasjon.

– Det vi nå har behov for er pådrivere som ved hjelp av entusiasme og kreativitet kan fremme Rauma som mål for syklende turister, sier reiselivssjefen.

Mye å by på. Rauma har mange flotte naturopplevelser å by på for dem som benytter sykkelen til å ta seg fram på. Dette bildet er tatt under fjorårets Trollstigritt – Sjur og Richard Merlid – sønn og far som deltok i trimklassen. En tur gjennom Trollstigen med brusende fosser og svimlende stup, kan for mange være en opplevelse for livet. Foto: Øystein Talberg