Classic og Eurosko, er de to butikkene i sentrum, som har klart å drive uten å få noen minustall i regnskapet så langt. Vi har spurt hva som er hemmeligheten bak.

– Vi må jo være forsiktig og passe på å ikke kjøpe inn for mye varer som vi ikke klarer å selge, forklarer Mariell Skiri Østigård i Classic.

Hun påpeker at det er like viktig å tenke på hva de kjøper inn.

– Vi vet vi er på Åndalsnes, og ikke i en storby. Vi kan ikke kjøpe inn «artige» varer hvis vi vet det ikke selger her. Vårt vareutvalg står litt i stil med navnet; klassisk.

– Og det betyr?

– Klær og varer som står seg i veldig mange år. En enkel stil med god kvalitet. Det er vi opptatt av, sier hun.

Mariell påpeker også at det er bra med konkurranse og at hun håper kundene ser hvor bra utvalg det egentlig er på Åndalsnes.

-Det er egentlig helt rått. Tenk på alle de klesbutikkene det er her, på et så lite sted. Det er ikke mange andre steder som har så godt utvalg, mener hun.

Ingen selvfølge

Men å kunne drive butikk i sentrum, er ingen selvfølge. Classic har eksistert i 34 år og i løpet av den tiden har de sett 17 butikker som har måttet gi seg.

– Det vil si at det har vært opphørssalg omtrent annethvert år, sier Mariell.

Classic har mange faste og lojale kunder, mellom 30 og 80 år, og Mariell takker dem for suksessen.

– Det gjør sitt til at det er artig å drive butikk, smiler hun.

Fremtiden

Men hun er også spent på fremtiden og neste generasjons handlemønster.

– Vi håper de som kommer etter, ser viktigheten av å handle lokalt – fremfor nett.

– Ja, er netthandel noe dere vurderer?

– Det blir vanskeligere og vanskeligere å komme inn i det gamet. Det er mye egenkapital som må til for å få kunder. De store har lyktes. Det er ikke enkelt å være liten på nett heller. Dette er noe vi må vurdere framover.

– Hva synes du om sentrumsutbyggingen?

– De fleste har vel fått med seg at jeg ikke er så fornøyd. Jeg ønsker forskjell på en sommerby og en vinterby. For oss handelsmenn er tilgjengelighet og nok parkeringsplasser veldig viktig, sier Mariell, som tross alt har god tro på fremtiden.