– Jeg har lenge vurdert å slutte og jeg har ikke blitt mer motivert av å høre på Sylvi Listhaug, sier Arnfinn Lislien som legger ned mjølkeproduksjonen han har på Verma til høsten.

Han sier rett ut at han ikke orker mer.

– For mye arbeid og alt for lite inntekt, sier Fredrik Skiri som legger ned som mjølkeprodusent for andre gang. Han sluttet en gang for en del år siden, men begynte på igjen. Nå slutter han også til høsten på grunn av alt for lange arbeidsdager og alt for lite inntekt.

– For å holde på med dette, må jeg jobbe utenom og da blir det arbeidsdager fra fem om morgenen til ni-ti om kvelden og mer enn det i sesongene, sier Skiri og legger til at han beklager beslutningen han har tatt fordi det er bonde han aller helst vil være.

Motivasjon

Ingen av de to vil gi statsråd Listhaug og tilbudet i jordbruksforhandlingene den direkte skylda for beslutningen de nå har tatt. De ville begge ha sluttet uansett. Men Arnfinn Lislien legger ikke skjul på at han nå har fått vann på mølla i beslutningsprosessen.

– Vi regnes ikke med og beskyldes for at vi sløser med departementets penger, sier Arnfinn og får støtte av Fredrik som føler seg som et null når landbruket omtales av statsråden.

– Jeg skjønner ikke hva statsråden tenker. For meg er for eksempel Stig Brøste på Aak stor, men for minsteren er han liten. Slike som meg og Arnfinn regnes ikke med i det hele tatt, sier Fredrik Skiri.

Han begrunner beslutningen han har tatt med at han ikke tjener penger som gjør det mulig å ta helt nødvendige investeringer med tanke på framtida. Det samme gjelder for Arnfinn Lislien. Men han legger også til at det er flere faktorer som ligger til grunn for hans avgjørelse.

– For meg har det med politkk å gjøre, men også med alder og motivasjon å gjøre. Jeg er sliten etter å ha hatt to jobber i mange år, sier han.

Og når vi spør de to om det ikke bare er å øke produksjonen og bli større, så ler det bare og viser til landskapet der de holder til. Den dyrka jorda består bare av mange små lapper.

– Hva skjer nå med landskapet i turistdalen?

– Det kommer til å gro enda mer igjen, sier Fredrik og begge slår fast at de i framtida ikke vil ha bruk for all jorda de har brukt fram til i dag.

Fredrik har høstet fem garder og rundt 230 mål jord. Arnfinn har brukt 200 mål jord på hele åtte garder på Verma.

– Nå blir det altså slutt på ei lang historie på Verma?

– Ja, det har nok vært sammenhengede mjølkeproduksjonen på garden her siden første på 1800-tallet, sier Arnfinn.

Men ikke all gardsdrift blir lagt ned. Arnfinn vil fortsette med det han kaller «litt sau» og Fredrik vil prøve med ammekyr.