ÅTTE RUMENERE ble natt til onsdag pågrepet etter at et vitne observerte forsøk på å stjele påhengsmotorer på Holm. Allerede søndag, da de tjuveriet av de første påhengsmotorene på Veblungsnes var stjålet, mer enn antydet flere at dette måtte være utført av utenlandske tjuvrader. Ja, ordbruken var vesentlig sterkere enn det; det var de som verbalt truet både med det ene og det andre hvis de hadde kommet over slike utenlandske tjuver. Både blant dem som utsettes for tjuveri og andre er det sterke meninger. Og for all del; engasjement er viktig. Og det var årvåkenhet som førte til at rumenerne ble pågrepet og mistenkt for flere tjuverier.

FOR VEL ETT ÅR SIDEN skjedde det utenkelige på Utøya og i Regjeringskvartalet. Tidlig, ja bare minutter etter at skuddene hadde falt og det forferdelige hadde funnet sted ble det på flere sosiale medier spredd budskapet om at «den eller de utlendingene som har gjort dette må tas!». Nærsagt heldigvis var det en norsk nordmann, for å si det på den måten, som sto bak massedrapene. Jeg skal ikke spekulere for mye i det eventuelt annerledes reaksjonsmønsteret det ville ha skapt hvis det var en eller flere personer fra utlandet som hadde stått bak tragedien.

MITT POENG er at vi ikke skal være for bastante i våre meninger før det faktisk slås fast hvem som står bak; vi må være forsiktige med å stigmatisere personer eller grupper av mennesker. Rettsstaten Norge fungerer, etter min mening, så godt som den både bør og skal i et demokratisk samfunn. Vi kan ikke påberope oss retten til å kreve følgende: «Send alle utlendinger ut av Norge». Vi skal passe oss for det fremmedhatet som oppstår eller i ferd med å oppstå. Vi skal huske at vi også i vår kommune har mange utlendinger som er en ressurs, som bidrar på en positiv måte og som er med på å skape et rikt mangfold i lokalmiljøene. Og som bidrar kanskje enda mer enn mange av oss gjennom jobb og fritid. Ikke la fremmedhatet bli så sterkt at vi opptrer ekskluderende og desillusjonerende overfor nye mennesker; igjen må vi passe oss for å ikke stigmatisere nye og fremmede mennesker.

STOPP TJUVPAKKET I RAUMA er navnet på ei åpen gruppe på Facebook. Der har flere medlemmer havnet og som ikke har lagt seg til sjøl; gruppa står registrert med over 500 medlemmer. Jeg har ingen ting imot folks engasjement rundt det å stoppe personer som gjør noe ulovlig. Men vi skal, også her, tenke oss litt om før borgervernet i for stor grad blander seg inn i jobben som lovens voktere er satt til å gjøre – politiet. Jeg reagerer også på noe av språkbruken i denne gruppa.

Sjølsagt er det flott når vitner observerer og følger etter, men det finnes eksempler på hendelser hvor det ikke bare har vært positivt. Og det kan fort hende man heller ikke vet hva som venter hvis man som «den vanlige mannen i gata» skal blande seg bort i det som profesjonelle skal utføre (les politiet). Vis initiativ, vær engasjert – men husk kniveggen du fort kan balansere på i den forbindelse.

DE SAMME PERSONENE som har klare meninger om at utlendinger må sendes ut av Norge og heim igjen viser til tider også en annen side når de sjøl skal ha utført tjenester. Ikke bare utlendinger som plukker jordbær, jobber i restaurantbransjen og som leies inn fordi vi har vanskelig for å få tak i «norsk» arbeidskraft. Det finnes også eksempler på firma og selskap som henter arbeidskraft fra lavkostland både fordi det betyr vesentlig lavere lønnskostnader og at de mener arbeidsmoralen jevnt over er høgere enn hos en del andre.

MANGE «NYE» LANDSMENN er klare på at de kommer hit for å lære og innordne seg det norske samfunnet. Statistikken viser at en høg prosentandel av lovbrudd, vinningskriminalitet, begås av både de som oppholder seg i Norge lovlig eller ulovlig. Klart de skal straffes. Men igjen; vi har et demokratisk samfunn hvor lovens håndtere – domstolene inkludert – skal ta hånd om disse lovbryterne. Dette gjelder også påhengsmotortjuvene som nå er pågrepet. Og den polske sjåføren som suste gjennom Rauma tidligere i uka og som ble stanset med høg promille og bilen full av ulovlig importert drikkevarer på Daugstad.

God helg!

Lars Smisethjell

redaktør