DEBATTEN har rast, spesielt mye de siste ukene, om temaet mobbing. Forrige mandag leste vi ei sterk historie om ei ung jente i Romsdals Budstikke. Ei jente som i dag er 20 år og som opplevde et reint helvete i barndommen. Sjølbildet hennes ble smadret fullstendig.

MAGNHILD VIK uttalte til Åndalsnes Avis for to dager siden at hun var i tvil om hun orket å delta på finalefesten i Farmen. Hun var sint og skuffet over blant annet at en annen deltaker kalte henne for mobbetroll. Den mannlige deltakeren skal ha beklaget det hele og Magnhild bestemte seg da for å dra på finalefesten li helga likevel.

I FARMEN har det vært mobbing mellom en del av deltakere. I alle fall har det framstått slik for oss som har fulgt de 29 redigerte episodene i høst. Det at voksne bryter avtaler, baksnakker hverandre og spiller et spill skjønner de fleste av oss voksne. Det som gjør meg bekymret er at unge jenter og gutter fort tror at verden faktisk er sånn. De klarer sjeldnere å se at de fleste deltakerne spiller ei rolle.Og da spør jeg meg; hvilke forbilder og hvilke rollemodeller blir vi voksne da?

VI ER FORBILDER for egne barn og andre barn. Farmen sendes i ei tid hvor barn og unge får anledning til å se programmet. De fleste unge får se programmet uten at mobbing blir satt i fokus verken i forkant eller i etterkant. Igjen; de unge tror at verden er sånn. Noen kan også av den grunn miste respekten for oss som voksne og som rollemodeller.

NÅ KAN VI GODT SI at glansbildet som forbilder og rollemodeller fort slår sprekker også i andre sammenhenger. Det skjer gjennom blant annet fjernsynsprogram som Paradise Hotel. Og under fotballkampen der treneren kjefter og smeller med upassende ord og kroppsspråk som påvirker de unge på en uheldig måte. Det er sterkt beklagelig hvis det som skoler og barnehager bygger opp daglig mot mobbing brytes ned gjennom for eksempel dårlige rollemodeller på fjernsyn eller på fritida ellers.

FLERE AV OSS har gjort og sagt ting som gjør at vi ikke er eksemplariske rollemodeller og forbilder. De fleste av oss oppdager det straks eller like i etterkant. Da er det viktig at vi tar det opp med de unge og forklarer og beklager det som skjedde; at vi er både åpne og ydmyke.

FARMEN er et konsept som har vært en knallsuksess fra 2001, da Gaute Grøtta Grav måtte avbryte sommervikariatet i redaksjonen i Åndalsnes Avis for å delta. Han vant og har vært programleder for Farmen siden 2004. Alle kjenner Gaute som programleder i Farmen. Da han nylig kom ut med egen plate benyttet han plateslippet til å ha med seg Farmen-deltakere. Jeg tipper Gaute har avklart dette på forhånd med oppdrags- og arbeidsgiveren slik at han ikke har blandet rollene sine her. Gaute er også en viktig rollemodell for mange.

DEFINISJONEN på mobbing er heller ikke de lærde enige om. l Var det mobbing da den ene gutten i min klasse alltid ble valgt sist på fotball-lagene i friminuttene på skolen?l Var det mobbing at jeg kastet lua til ei jente i klassen opp i et tre og måtte sitte igjen den skoledagen?

God helg!

Lars Smisethjell redaktør