- Det har gått veldig fint, vi begynte å rigge i går, sier Lillian Hansen. Vi har satt oss ned for å snakke om vår-markedet Lillian arrangerer ved villmarkscampen i Isfjorden. Det går knapt nok an å be om flottere omgivelser. Rundt oss er vakker natur, og vi kan skimte de høge fjella som i solsteiken er prektig som aldri før. Lillian er mer eller mindre alene om planlegging og organisering.

Været betyr alt

Lillian forklarer at det er en hel del enklere enn forrige gang hun arrangerte.

– Siden forrige gang jeg hadde vårmarked har det vært gravemaskiner her. De har gjort slik at det er mulig å komme inn med biler for utstillerne, som igjen har gjort det enklere å stelle i stand. Vi slipper mye av den bæringen som måtte til forrige gang. Nytt av året er at kiosken er flyttet ut. Dette er for å ha mer oversikt, og forenkle ryddearbeidet.

Det er tydelig at folkene som er innom markedet setter pris på det. Jevnt og trutt kommer de bort for å snakke med Lillian, og telefonen hennes er ikke stille i mer enn to minutt om gangen.

– Det er selvfølgelig mye arbeid, men når jeg ser at folk koser seg blir det verdt det. Det er allerede en del mennesker på plass, og Lillian forventer at det blir jevn gjennomstrømning av mennesker helt til klokka nærmer seg tre.

- Været betyr alt, og så lenge det er oppholds er jeg fornøyd. Vi tok den endelige avgjørelsen på ganske kort varsel, så om det hadde blitt stygt vær hadde det ikke blitt noe av.

Utstillere fra nært og fjernt

Lillian understreker viktigheten av å få med hovedutstillerne.

– Det er viktig for meg å få med mine faste utstillere. Når jeg har arrangement så kommer de som regel. Det er utstillere fra Trøndelag, Bud, Batnfjord, men også lokale utstillere. Av de lokale har vi blant annet Rauma Motor, Bambis og Haun Håndlaga. De er viktig med en naturlig variasjon i hva de har å tilby, så det ikke står tre utstillere og selger det samme. Vi har blant annet grønnsaker, pølser, klær, kunst og et lite loppemarked.

En suksess

Klokka nærmer seg tolv, og menneskene har for alvor begynt å strømme på. Med dette været og så bra oppmøte kan Lillian allerede nå slå fast at årets vår-marked blir en suksess. Jeg spør om det blir aktuelt å gjenta til neste år igjen. Lillian nøler litt før hun svarer.

– Vi får se hvor sliten jeg er på mandagen. Jeg er også godt i gang med planlegging til høstmarked 9. september. Der har jeg allerede sikret meg en del gode selgere med kvalitetsvarer. Det blir også en kafé som folk kan sitte ved. Lillian kan fortelle at høstmarkedet blir utvidet med to timer i forhold til i fjor. Dette var noe både utstillerne og de besøkende ønsket. Før den tid skal Lillian til Mallorca. Her skal hun ta en etterlengtet pust i bakken, på det som er hennes første ferie på fem år.

Ull på sommeren

Kirsten Solem er en av utstillerne som har tatt turen med sin stand. Hun er en av flere som har oppfordret Lillian til å arrangere vårmarked igjen.

– Jeg møtte Lillian i Ålesund i april. Vi fant etter hvert ut at begge hadde denne helga ledig, og etter det gikk det relativt kjapt. Planene var selvfølgelig med værforbehold. Kirsten har tatt vegen fra Ler i Sør-Trøndelag for å selge varene sine. Hun understreker at turen over Ørskogfjellet blir lett når hun vet hva som venter henne.

– Det er noe spesielt med dette markedet. Kvaliteten på det som er her er generelt veldig høg. Jeg liker også de rolige omgivelsene veldig godt.

Kirsten selger i hovedsak produkt fra Lanullva. Hun ler når jeg spør om hvordan det er å selge ull på en varm dag som dette.

– Jeg merker det nok litt på salget, sjøl om ull er veldig fint å gå i sjøl på dager som i dag. Salget bruker faktisk å være ganske bra mellom Juni og september. Kirsten kan fortelle at før jul har hun kun fem helger fri.

– Jeg reiser over hele landet, men dette er nok et av de fineste markedene jeg er på i løpet av året.

Lokal utstiller

Haun Håndlaga har sin base i Innfjorden. Arnhild Engen og Elin Søvik Hjelden lager alt fra sitteunderlag til tøfler. De har tatt turen til Isfjorden for å stille ut varene sine.

– Vi har jobbet med Lillian tidligere. Hun er veldig flink å organisere og vi føler oss alltid veldig velkommen.

Arnhild forteller at de ikke er så mye ute på utstilling.

– Vi har deltatt på Lillian sitt høstmarked og vintermarked tidligere. Vi har fått erfart hvor viktig det er med fint vær på et sånt arrangement, og i dag er vi strålende fornøyd med både været og oppmøtet.