Når Åndalsnes kino skal gjøre opp årsregnskap er det ingen tvil – det har aldri vært flere på kino på kulturhuset.

– Kulturhuset åpnet i 2007, og i fjor var første året vi rundet 10.000 kinobesøk. Jeg har blitt fortalt at man må helt tilbake til 1985 for å finne tilsvarende tall. I år har det blitt enda bedre. Per tredje juledag har vi totalt 13.152 besøk, forteller kinosjef Marit Sigvaldsdatter Scheide.

Kinoen har hatt en økning på 22 prosent fra i fjor, og da er ikke ekstraordinære arrangement slik som J.K. Rowling-maratonen regnet med i opptellingen.

Disse fem hadde best besøk

  • Snekker Andersen og Julenissen: 13 visninger og 907 besøkende

  • Børning 2: 13 visninger og 830 besøkende

  • Kongens Nei: 13 visninger og780 besøkende

  • Mannen fra Snåsa: Ni visninger og 530 besøkende

  • Et helt halvt år: Ni visninger og 425 besøkende.

Raumagjengen på topp ti

Man må helt ned på femteplass på lista over de mest populære filmene før man finner en utenlandsk film, og selv med bare én visning foreløpig, kommer den lokale favoritten «Raumagjengen og Militærkuppet» inn på topp ti-lista.

– Lokale filmer – eller filmer med en lokal tilknytning – ser vi at er veldig populært. Den mest sette filmen på Åndalsnes kino noensinne var fjorårets «Bølgen» med nesten 1600 besøkende, forteller Sigvaldsdatter Scheide.

Viktig med variasjon

Kinosjefen er glad for å se at det er filmer for forskjellige målgrupper som topper kinostatistikken.

– Vi er en liten kino, og vi må ha et variert program med noe for alle, sier hun.

– Hva tror du er årsaken til at dere har hatt så godt besøk i år?

– Jeg tror det er en kombinasjon av hvilke filmer som har gått og at folk generelt går mer på kino enn før. Særlig ser vi at ungdommen har tatt kinosalen tilbake.

– Har dere gjort noe spesielt for å trekke folk til kinoen?

– Vi har forsøkt å lage events rundt enkelte filmer, slik som bilutstilling før Burning-filmen og Gråtass-traktoren på besøk. Det er ikke noe vi kan gjøre hver gang, men vi er opptatte av at kino skal være en hel opplevelse – og ikke bare filmen, sier hun.

Mye spennende i 2017

Sigvaldsdatter Scheide forteller at det kommer mye spennende film også i 2017.

– Det blir vanskelig å slå 2016, det blir det. Jeg tenker at hvis vi kan stabilisere oss rundt 12.500 besøkende i året, så er det veldig bra. Men det er mye spennende på trappene nå. I 2017 kommer det blant annet to nye Disney-filmer, nye filmer om Gråtass og om Karsten og Petra, og selvsagt Markus og Martinus-filmen, som vi forventer blir populære for de yngste. For de eldre kommer blant annet den norske filmen «Kings Bay» og oppfølgeren til «Fifty Shades», allerede på nyåret. Og så kommer det selvsagt mange, mange flere spennende filmer ut over året, sier hun.

Romjulsåpent

Selv om mange har ferie, er ikke Åndalsnes kino blant dem.

De har åpent hver dag i romjula, og det er Hakkebakkeskogen som ser ut til å bli den store vinneren. I tillegg er «Raumagjengen og militærkuppet» nesten utsolgt for visningen fredag.

– Vi har håpet å nå 13.500 kinobesøk i år, men det spørs om vi klarer det. Uansett har 2016 vært et rekordår for oss, sier hun.