Rauma har gjennom siste tiår gjennomført en rekke kapitalkrevende investeringer. Det har medført at en stadig større andel av tilgjengelige økonomiske ressurser går med til renter og avdrag på lån. Dette medfører igjen reduserte midler til den daglige drifta. Og med vedtaket om å redusere driftsnivået med inntil 25 millioner kroner de kommende tre til fire åra, var det ikke overraskende at formannskapet sist tirsdag ikke ville gå inn for at svømmefasilitetene på Åndalsnes skal utbedres via et moderne familiebad – som oppdragsgiver Asplan Viak går inn for.

Det er politikerne sjøl som har gitt Asplan Viak i oppdrag å komme med ei analyse – vurdere en utvidelse av svømmehallen i Åndalsnes samfunnshus opp mot forslag knyttet til sjøfronten på Åndalsnes – et badelandprosjekt i takt med forslaget til JaJa Architechts – en av vinnerne av arkitektkonkurransen om Åndalsnes' sjøfront.

Oppgradering

Ut fra besøkspotensial og andre momenter mener Asplan Viak at etablering av et folkebad må være løsningen for Åndalsnes og Rauma. Lokalpolitikerne er ikke av samme oppfatning.

Arne Steffen Lillehagen har de siste åra vært sterkt opptatt av å bedre svømmefasilitetene på Åndalsnes. For ham har en oppgradering av eksisterende svømmehall vært det mest nærliggende.

– Jeg er ikke imot planer om et moderne badeland. Men jeg ser for øyeblikket ikke realisme i et slikt prosjekt – i alle fall ikke på nåværende tidspunkt, sa Lillehagen i formannskapet tirsdag.

Våt drøm

– Det er greit med drømmer. Men vi må ikke drømme så sterkt at vi får vansker med å lande, la Lillehagen til.

Arne Hop var av den oppfatning at analysen fra Asplan Viak likevel må føre til at spørsmålet rundt hva som skal gjøres med svømmefasilitetene må utredes videre.

– Det "badekaret" vi har, har begrenset levetid. Derfor må vi arbeide videre med spørsmålet, sa Hop.

Begge sider belyst

Han la til at han mener Asplan Viaks analyse er god å ta med seg videre i prosessen. Begge sider i saken er nå belyst.

I forslag til vedtak skriver rådmannen at de skal ta utredningen til orientering. Saken skal legges i bero og vurderes i forbindelse med samfunnsplanen 2014-2025 og i tilknytning til økonomiplanen 2014-2017.

Parley Augustsson uttrykte det som viktig å legge en liten demper på drømmescenarier.

– Vi må legge bort drømmene om et badeland nå og heller gå for et utvidet svømmebasseng ved samfunnshuset, mente Augustsson.

Rådmann Oddbjørn Vassli presiserte under møtet at analysen er gjennomført i takt med det politikerne har bestilt.

– Et sjøbad lå innbakt i arkitektkonkurransen – og tomt til badet innlagt i forslaget til ny kommunedelplan. Det er med andre ord ikke snakk om ei sak som har "sklidd ut", var rådmannens kommentar.

Og noen utsklidning økonomisk sett er det uansett ikke snakk om. Et samlet formannskap gikk inn for forslaget fra rådmannen – se an saken til behandling av økonomiplan og kommuneplan.

Lang levetid. Dette bildet ble tatt for nesten 11 år siden. Vaktmester John Dale og andre ansvarlige har gjennomført en del tiltak for å holde svømmefasilitetene ved Åndalsnes samfunnshus til beste for publikum. Men svømmehallen på Åndalsnes er for liten. Fortsatt mangler konkretisering av hva som skal skje.Arkiv Foto: Arkiv