Det sier fjellgaid Halvor Hagen når vi ber om en kommentar til at isbreene i vårt område hevdes å være mindre enn noen gang.

På vikende front

Hagen nøler ikke med å bekrefte akkurat det, men han understreker at han ikke har kvalifiserte observasjoner fra i år fordi han nylig har vært borte på ferie. Men han sier også at det er liten tvil om at breene her i Romsdalen, som ellers i landet, har vært på vikende front i mange år. Hagen viser til at Finnanbreen er et godt eksempel og også breen på veg inn til Kvanndalstind i Isfjorden.

–På Finnanbreen hadde vi tidligere kurs og ulike breopplegg og det var ordentlige sprekker i front. Dette er nå helt nedsmelta, sier Hagen og legger til at breene i Romsdalen ikke lenger egner seg for friluftsaktiviteter slik de gjorde før. Det er lite ferdsel på disse breene i dag, mener han.

Aldri vært mindre

Hagen sier det fortsatt er litt for tidlig å slå fast hvor mye avsmelting det blir i løpet av dette året. Først ut i september ser vi det endelige årsresultatet. Men han sier også at breene trolig aldri har vært mindre enn i år, eventuelt på mange hundre år.

– Vi ser det også på Adelsbreen som det nesten ikke er noen ting igjen av og som om noen få år trolig er helt borte, sier Halvor Hagen og legger til at det må være gylne tider for dem som jobber med fornminner.

Arkeologi

Og det bekreftes av arkeolog Kristoffer Dahle som ikke nøler med å kalle det som nå skjer som gylne tider for arkeologene. Han forteller at han, nettopp fordi avsmeltninger har vært stor de to siste åra, nå jobber med å legge de siste detaljene på ei plan om å bruke helikopter for å komme fram til mange breområder i hele fylket. I Rauma vil nok ikke helikopter bli brukt mye, men også her skal det gjøres en rekke undersøkelser, blant annet ved Bjønnabotnhøgda i isfjordsfjella.

– Vi er opptatt av å gripe den sjansen vi nå har. Og vi har det travelt. For oss er det slik at det som har vært nedfrosset lenge og som nå kommer fram i fri luft, gjerne vil råtne ganske fort, sier Dahle og legger til at gjenstander som nå kommer fram, gjerne kan ha ligget der i flere tusen år.

Kristoffer Dahle sier til slutt at «aksjonen» blir ut i september. Da er avsmeltinga optimal og at håpet er at nysnøen skal la vente på seg.