- Ja, det var jo en helt fantastisk dag på søndag, på alle måter, sier kasserer i Skorgedalsvegen Harald Bakke.

Han har registrert 138 betalende biler i bommen, bare på søndag. Hver av dem betalte 75 kroner for å bruke vegen. I tillegg til dette kommer dem som har sesongkort.

Gikk med tap

Bakke forteller at hverdagen har blitt en ganske annen, etter at ny bom ble satt opp i oktober 2013.

Han regner med at effekten er minst den samme som man opplevde på Bøstølvegen. Det vil si en økning i inntektene på 30 prosent.

- Vi har hatt veldig ustabile vintre, så det er vanskelig å sammenlikne med åra før. I fjor vinter var det for eksempel omtrent ikke trafikk på vegen, fordi det ikke var snø og dermed heller ingen skiturister. Med barfrost og vann dannet det seg store issvuller, som måtte hakkes bort.

Året før var det enda verre, inntektsmessig. Da ble vegen svært skadet av flom, og problemet med is var like stort. Da sponset vi i praksis hver eneste bil med 60 kroner, minner Bakke om.

Det var for et par år siden at styret innså at noe måtte gjøres. Inntektene på vegen sto på ingen måte i forhold til utgiftene, og planene om å få opp elektronisk bom ble aktualisert.

- Nå kan man heller ikke kjøre opp og ned to ganger på samme dag uten å betale to ganger?

- Nei, men sånn er det på ferja mellom Åfarnes og Sølsnes også. Det nytter ikke å be ferjemannskapet om en gratis tur, fordi man har glemt pc-en heime, eller fordi man "bare" skal slippe av ungene.

- Du betaler for bruken og slitasjen. Det er ikke mange metrene med vedlikehold og brøyting du får for 75 kroner.

Ny masse, autovern og asfalt

- Vi har ingen intensjoner om å gå med overskudd, og det må vel bare være en glede å betale for å ha vinteråpen veg i god stand. Søndag var jo vegen svært bra.

- Men om det blir overskudd da?

- Da venter utskifting av masse på resten av vegen, nytt autovern flere steder og mer asfalt. Skulle det på lengre sikt fortsatt være overskudd, så setter vi ned prisen. Men jeg tviler vel på at jeg kommer til å oppleve at vi ikke bruker opp pengene, sier Bakke.

- Hvem er det som utfører brøyting og vedlikehold på vegen?

- Det er Steinar Frisvold. Og han gjør en kjempejobb. Vi har fått gode tilbakemeldinger på vegen i år.

- Man kan kun betale med kort?

- Ja. Vi har valgt å ikke ha myntautomat på grunn av erfaring med tjuveri i den gamle bomkassa, som sto lenger ned. Pengene tjuvene fikk med seg var aldri det helt store, men kostnadene med reparasjon er mye verre.

Strømbrudd gir utfordringer

- Det er så få som ikke har med seg et bankkort nå i dag at dem skal vi klare å hjelpe. Det står noen telefonnumre man kan ringe om det kniper. Men vi har faktisk hatt folk som har betalt på gamlemåten. De har lagt penger i en konvolutt og så ringt og klaget på at bommen ikke åpner seg.

- Driftsmesssig da?

- Det har vært noen utfordringer i forbindelse med strømbrudd og at nettet er nede. Da må vi som regel opp og resette systemet. Men når noe skjer så går begge bommene opp, slik at ingen blir "stengt inne".

- Rekordartet søndag?

- En fantastisk dag, og perfekt vær. Folk må gjerne komme igjen. Uten Rauma Skisenter kunne vi ikke holdt vinteråpen veg, og uten oss kunne ikke Rauma Skisenter holdt på heller. Vi er avhengig av hverandre, konstatere kasserer i Skorgedalsvegen, Harald Bakke.