Et enstemmig samferdselsutvalg ba torsdag fylkesadministrasjonen gå i nye forhandlinger med Fjord 1 for å utløse toferjeopsjonen på strekninga Sølsnes-Åfarnes før februar 2018. Det var leder Kristin Sørheim (Sp) som framsatte forslaget.

Møtet foregikk på Grand Hotel på Åndalsnes.

Les også: - Dette er uakseptabelt

Har vært møter

Magne Hanestadhaugen fra samferdselsavdelingen opplyste at de har vært i møter med Fjord 1, men at partene ikke er blitt enige.

– Operatøren signaliserer at det er en annen kostnad å drifte ei toferjeløsning innenfor året med varslingstid. I tillegg er det en fartøykabal som skal gå opp, og det er en del forslag som vi ikke kunne akseptere på det tidspunktet. Så får vi se når vi tar det opp på nytt igjen, sa Hanestadhaugen.

Vanskelige forhandlinger

Utvalgsleder Kristin Sørheim påpeker at både rokering av ferjer med mulig dominoeffekt i andre samband, og ekstra kostnad, gjør forhandlingene vanskelige.

– Det spørs hva det er vi snakker om av beløp. Jeg synes det er veldig viktig å få dette på plass. Og vi har satt av noen kroner ekstra for tilleggstilbud på Stranda-Liabygda og for å dekke opp Sølsnes-Åfarnes hvis vi ikke klarer det med brukerbetaling, sier Sørheim.

Ekstrem vilje til løsning

Hun påpeker at både fylkeskommunen og trafikanter viser en ekstrem vilje til å få ferje nummer to til Langfjorden. Og sjøl om Fjord 1 kan vise til at de ikke bryter kontrakten med å vente til februar, håper hun operatøren er villig «til å få til dette for sitt eget og vårt omdømme – og for å hjelpe til».

– Jeg blir skuffet hvis det er vrangvilje for å få det til. Det kan finnes grunner for at de absolutt ikke greier det, men det vil vi ha sjekket ut en gang til, for det er vanskelig å tro på det, sier Sørheim.

– Jeg har ikke vært med i forhandlingene, så det kan jeg ikke si. Men jeg hører at det er problem med omdisponering av materiellet og at det kan få en dominoeffekt. Men hvis jeg var Fjord 1, så ville jeg strekt meg langt, sier Sørheim.

Rauma-ordfører Lars Olav Hustad (H) er også leder i Langfjordforbindelsen AS. Han roser Kristin Sørheim for forslaget om å gå inn i nye forhandlinger.