– Jeg kommer fra Tsjekkia, sier Tereza Zavrelova. Vi finner henne på Facebook der hun har lagt ut at hun gjerne ønsker å komme i kontakt med dem som spiller volleyball i Rauma.

– Nei, ikke fordi jeg er god til å spille volleyball, jeg har bare gjort det på skolen. Men fordi jeg synes det er gøy og fordi jeg gjerne vil komme i kontakt med folk, sier Tereza når vi lurer på om hun har spesielt gode ferdigheter akkurat i den sporten.

I to år har Tereza bodd i Norge, men bare to måneder i Rauma. Hun kom hit på grunn av kjæresten som hadde fått seg jobb på Grande trevare i Innfjorden og på grunn av fjell og natur som hun synes er helt på topp akkurat her.

To år på flatlandet, på Flisa og i Elverum, hadde ikke svart til forventningene om Norge når det gjelder naturen, men kjekke folk hadde hun blitt kjent med og de savner hun nå.

– Fordi det er bedre arbeidsmuligheter her, sier Tereza og ler litt over at kjæresten nå ikke lenger har jobb og at hun bare er tilkallingsvikar ved Grand hotell.

Og så legger hun til at det egentlig var hennes mor som fikk overtalt henne til å flytte til Norge nettopp på grunn av arbeid og inntektsmuligheter. Mora er nå bosatt i Stavanger.

– Vi har vært her flere ganger på ferie og derfor også blitt glad i den vakre naturen. Jeg liker også å klatre, forteller Tereza på utmerket godt norsk etter sine to år på Østlandet.

– Arbeidsgiveren min gjorde at jeg bodde i en familie der jeg ble tatt veldig godt imot og der jeg ble tatt med på alt mulig. Jeg fikk venner, lærte norsk og ble kjent på kort tid, forteller hun.

Tereza har med seg fire års utdanning i dyrepleie i kofferten til Norge. Det, og at hun ikke finner seg fast jobb, gjør at hun tenker på å starte dyrebutikk.

– Jeg har sjekket en del rundt mulighetene og vet at de nærmeste dyrebutikkene er i Molde og i Ålesund. Får jeg hjelp til å komme i gang, så starter jeg kanskje på Åndalsnes, forteller hun og legger til at å få utdannelsen godkjent her i landet er også noe hun jobber med for tida.

– Er du spesielt utadvendt siden du legger ut på Facebook at du gjerne vil spille volleyball?

– Jeg ser at mange fra utlandet som bor i Norge bare er sammen med folk fra eget land eller andre innvandrere. Men da lærer de seg ikke norsk. Jeg er mye sammen med hunden min, men han snakker heller ikke norsk. De fleste som bor her i landet er tross alt norske og da må jeg kunne språket for å bli kjent. Jeg har lyst til å bli boende her og dess lengre jeg bor her, dess mindre aktuelt blir det flytte tilbake til Tsjekkia.

– Du har fått deg hus i Innfjorden og blitt kjent med folk?

– Vi har god plass og har det fint, men vil gjerne bli mer kjent med folk. Jeg kjenner at jeg savner vennene min i Hedmark. Men det er folk overalt, også her. Folk som det helt sikkert er mulig å bli kjent med, sier 22 år gamle Tereza Zavrelova.