Per i dag benyttes Kvartal 1-arealet til parkering. Rundt 30 biler er daglig hensatt til området. Når arbeidet med det kombinerte nærings- og leilighetsbygget starter, må eierne av disse bilene finne ny parkeringsplass.

Og når Coop kan åpne dørene for ny dagligvarebutikk i Kvartal 1, vil behovet for parkeringsplasser i sentrum bli ytterligere forsterket.

Ei parkerings- og skiltplan for Åndalsnes ble vedtatt i kommunestyret i desember 2010. Etter en til dels opphetet debatt gikk kommunens øverste politiske organ inn for planen med 15 mot 10 stemmer.

Dette er ei plan som legger opp til at et betydelig antall parkeringsplasser i sentrum skal være korttidsparkering. Maks tre timer skal det være lov til å parkere på disse plassene.

Maks tre timer

Dette er plasser rundt nesten alle kvartalene i sentrumsområdet. I Jernbanegata, Havnegata og deler av Strandgata samt området foran rådhuset med tilstøtende gatestubber – på Vollan.

Totalt er det lagt opp til at 165 parkeringsplasser skal ha maks tre timers parkeringstid. Ifølge planen vil det da være igjen 126 plasser i sentrum beregnet til langtidsparkering – over tre timer.

Stor gjennomstrømning

Dette er en plan der man legger opp til en langt større gjennomstrømning av kjøretøyer enn hva tilfellet er i dag.

Mye parkeringsareal i sentrum er tatt i bruk av ansatte tilknyttet næringsvirksomheten i byen. Den vedtatte planen har forsøkt å ta hensyn til tilreisende – enten tilfeldige turister eller handlende og andre som har ærend de skal utføre i sentrum av Åndalsnes. Den dagen Coop åpner dørene for ny dagligvarebutikk på gateplan i Kvartal 1 sitt nybygg, vil det bety en økt utfordring skal man finne parkering.

Hans Skiri i kommunen opplyser at i gatene rundt Kvartal 1 er det lagt opp til parkering der bilene står skrått inn mot fortauet. På den måten vil antall parkeringsplasser bli flere – arealet blir bedre utnyttet.

Skiri forteller videre at den nye skilt- og parkeringsplanen vil bli satt ut i live i når den planlagte Coop-butikken åpner dørene. I tida fram til 2014 vil det bli etablert skilting og annen nødvendig oppmerking.

Eksterne plasser

Nå vil det bli etablert plasser i parkeringshuset under Kvartal 1. Men dette er plasser som er satt av til beboere i leilighetsbygget samt grunneiere i området.

Men den vedtatte skiltplanen legger opp til korttidsparkering rundt kvartalet. I tillegg er det satt av plass til parkering på Stam- nesodden – i området nord for krysset mellom Strandgata og Havnegata.

– Planen er å rive det bygget som i dag blant annet huser puben til RaumaRock og etablere parkeringsplasser i både det og tilstøtende areal, opplyser prosjektleder Harald Tynes i Planor AS.

Han tror at med parkeringsplasser på egen grunn og gatearealet rundt kvartalet skal butikken i Kvartal 1 ha dekt sitt behov.

– Noe annet er situasjonen i byggeperioden. Da vil det ikke bli parkeringsmuligheter verken på eget areal eller i gatene rundt Kvartal 1, slår Tynes fast.

Privat parkering. I dag er arealet til Kvartal 1 benyttet til parkering. Med byggeprosessen i gang er dette en tapt parkeringsplass. Når den planlagte Coop-butikken åpner dørene neste år, vil det generere et enda større behov. Foto: Øystein Talberg