Vi er midt i den travleste turistsesongen og igjen dukker opp det evig tilbakevendende spørsmålet om hvordan skal vi få turistene til å bli flere dager og samtidig legge igjen penger i vår kommune. Det siste gjelder særlig de tusentalls cruisepassasjerer som går i havn her i løpet av et år.

Etter å ha vært med på en workshop med cruiserederier og Innovasjon Norge i London, ser man problemet fra begge sider. Det rederiene vil ha, er ikke alltid det stedet kan tilby. Det ble sagt at en engelsk cruiseturist komme hjem med mer penger enn de hadde forventet. Det var ikke nok tilbud til å bruke de på. Det må vi gjøre noe med.

Nå har Rauma kommune fått utarbeidet en strategiplan for utviklingen av reiseliv og handel i Åndalsnes og Rauma av rådgivningsselskapet Menon. En rapport som sier at hovedstrategien for å få utviklet Rauma som turiststed, er å satse på produktutvikling. Det vil si å gi turisten flere aktivitetstilbud; alt fra småturer til lokale naturopplevelser og kultur. Men rapporten sier ikke konkret hvordan dette skal gjøres, og heller ikke hvem.

Det avhenger kanskje igjen av hvor mange lokale ildsjeler vi har. For de som vil utvikle et produkt, er potensialet stort.Jeg nevnte i en tidligere ukelangs, min redsel for at Rauma skal miste sin historie i forbindelse med riving av gamle bygninger. Det gjaldt spesielt realskolebygget, som Rauma kommune vil rive og bygge opp nye omsorgsboliger på tomta. Helt uhørt etter min mening, og derfor har jeg følgende forslag til bruk av området.

La krigssamlinga til Tor Christian Jevanord få plass i bygningen og utvid samlinga med historiske tilbakeblikk på hva som skjedd er her under krigen. Flytt modellen av Åndalsnes sentrum som nå står – litt bortgjemt- på Rauma folkebibliotek, og suppler utstillinga med gamle bilder fra Normann samlinga. La huset bli et flott historisk museum. Rauma har en ganske spesiell historie og den kan vi spille på og vise frem til våre turister.

Rett over vegen for realskolebygget ligger de gamle tunnelene under Nebba, som blant annet ble brukt som sambandssentral under krigen. De kan gjenåpnes og settes i stand slik de en gang var, slik at folk som kommer på besøk til Rauma, kan få en annerledes historisk rundtur med grei gangavstand til det meste. Og for de som er litt sprekere, kan rundturen utvides med en tur opp til Setnesmoa, der de kan få med seg de gamle skyttergravene og bunkerne som da selvsagt må graves frem fra glemselen.

Og til slutt, men ikke minst, må jeg nevne Åndalsnes sin mest imponerende bygning- Lokomotivstallen. Tenk om den kunne ha vært en restaurant ved sjøen, innredet med gamle lokomotiv og andre «jernbaneting». Det hadde vært noe det!

God RaumaRock helg.

Evy Kavli, journalist.