Romsdalsstigen Via Ferrata åpner som planlagt for sesongen tirsdag 1. mai, etter en ukes intensivt vedlikeholdsarbeid.

– Det er Norges Boltefond, som bygde Via Ferrataen, som har stått for vedlikeholdet. De har gått over hele anlegget, slik at det er i tipp topp stand igjen etter vinteren, forklarer driftsansvarlig på Norsk Tindesenter, Kevin Kolstad.

– Hva er det som har blitt gjort?

– De har gått over vaiere, og de har skiftet ut noen jernstag som har blitt trykket ned av is og snø. En del av plankestien har blitt knust i løpet av vinteren, så den har blitt satt opp på nytt. Så de har rett og slett gått over hele anlegget og fjellet, sier han.

– Var behovet av vedlikehold i det omfanget hadde regnet med etter vinteren?

– Ja, jeg tror det var omtrent som forventet, sier Kolstad.

Forberedt på kostnad

Styreleder i Norsk Tindesenter, Fred Husøy, ønsker ikke å si hva vedlikeholdet før årets sesong har kostet.

– Men vi har vært forberedt på at det ble et vedlikeholdsarbeid etter vinteren, og at det koster å holde anlegget ved like. Vi har hatt tre personer her en uke som har gjort denne vedlikeholdsjobben, sier han.

Ambassadør

Det var til slutt Utvalg for plan og forvaltning som avgjorde at Norsk Tindesenter, som drifter Via Ferrataen i Bjørmosen, ikke får lov til å kreve betaling for bruk av anlegget.

Det er derfor frivillig å betale for å gå Via Ferrataen, mens Tindesenteret leier ut utstyr og guider.

Nå lanserer Tindesenteret også muligheten for at man kan bli «ambassadør».

– Det er for dem som bruker Via Ferrataen mye, og som ønsker å støtte opp om tilbudet. I stedet for å betale for hver gang, kan de bli Via Ferrata-ambassadører og betale en sum for hele året. Det blir som et frivillig «årskort», forklarer Anita Vik Buckley, daglig leder på Tindesenteret.

Store forventninger

Romsdalsstigen Via Ferrata hadde siden åpningen i august 2017 i underkant av 1200 betalende gjester, hvorav storparten gikk med eget eller med leid utstyr.

– Det er store forventninger til besøkstallet for 2018, som blir klatrestigens første hele sesong, sier Vik Buckley.