– Det var en ren tilfeldighet at vi oppdaget at punkteringene skyldes hull laget av en liten bor, forteller Tor Erling Vik. Han og naboen, Arild Staurset, på Dale på Mittet, ønsker å få fortalt sin historie til avisa for å få slutt på skadeverket. Et skadeverk som hittil kan ha kostet dem flere hundre tusen kroner. – Hvert traktordekk koster over 25.000 kroner, og om vi får noe igjen på forsikringen, vet vi ikke enda, sier Vik.

I to omganger

Punkteringen startet i november hos Arild Staurset. Kona hans oppdaget at personbilen hadde et flatt dekk. Da han gikk for å sjekke traktoren, så han at også den hadde to flate dekk. – Under dekkskiftet oppdaget jeg at skadene på dekkene var alle på utsida. Vanligvis når det skjer en punktering, oppstår skaden på selve dekkflaten; ikke på kanten av dekket, som det var her, forteller Staurset.

Likt hos naboen

Dagen etter da Tor Erling Vik skulle hente traktoren sin, oppdaget han at den også hadde et flatt dekk. – Dekket hadde akkurat den samme skaden. Like etterpå oppdaget jeg at personbilen også hadde to flate dekk, forteller han.

Borehull

Det var under dekkskiftet at Vik oppdaget borehullene og skjønte da at punkteringen var gjort med vilje av en eller annen. De to valgte å ikke gå videre med saka den gangen, men når det nå i forrige uke, skjedde igjen, i samme omfang, vil de ikke forholde seg tause lenger.

Utrivelig

– Dette er ikke noe trivelig i ei lita bygd. Jeg har også ansvaret for brøytingen på kommunale veger på Mittet og Holm, og kan ikke ha slike forhold. Hva med om det var snø nå? Det må bli slutt på dette skadeverket, sier han.

Anmeldt

Staurset har anmeldt forholdet til politiet, men foreløpig har det ikke skjedd så mye. – Jeg vil også på nyåret anmelde mitt forhold til politiet, sier Vik.

– Er det uvennskap her i bygda som kan være årsaken til dette? Nei, det kan jeg aldri tro. Det er ikke mer uvennskap her enn andre steder. Iallfall ikke noe som kan ha forårsaket dette, sier Staurset.

Utrygge

Begge familiene føler seg utrygge når man ikke vet hvem som gjør slike ting.– Kona mi liker ikke dette. Hun føler seg utrygg; særlig etter at det blir mørkt. Vi har forhørt oss rundt omkring, men ingen har sett noe mistenkelig. Det har jo blitt slik at man må låse inn alt man har her nå, og det første man må gjøre om morgenen, er å sjekke dekkene på biler og traktorer, sier Vik, som håper deres historie vil vekke de skyldige til ansvar.

Borehull. – Her er det et hull som er laget med en borr, sier Tor Erling Vik, som har et trent øye for akkurat dette nå. Foto: Evy Kavli