(rbnett.no) Det skriver Kripos og politiet i Møre og Romsdal i en pressemelding.

Videoer og bilder av et seksuelt overgrep mot ei jente under 14 år deles nå i sosiale medier. Det har kommet fram under etterforskning av en sak i Molde. Fem personer er siktet i saken.

I pressemeldingen opplyses det at Kripos samarbeider med de store sosiale mediene og at de har gjort dem oppmerksomme på videoene som deles.

– De ulike sosiale mediene har gode metoder for å avdekke om videoene deles på plattformen sin, heter det i pressemeldingen.

– Når de avdekker deling vil de rapportere brukeren til Kripos og legge ved identifiserende opplysninger. Opplysningene gjør at vi kan identifiserer hvem som har delt, sier politibetjent Luka Vramo i Kripos.

Fem siktet

Fem personer i Molde er siktet for seksuelt overgrep mot barn under 14 år etter overgrepet som skjedde 24. juli.

Tre av de siktede er under den kriminelle lavalder. Én er mindreårig, og én er over 18 år. Den 18 år gamle mannen har vært varetektsfengslet de siste fire ukene. Fredag forrige uke besluttet tingretten å varetektsfengsle mannen i fire nye uker,

– Svært alvorlig

— Vi får inn mange tips fra eget politidistrikt og fra resten av landet fra personer som har sett videoene. Vi ser svært alvorlig på delingen og følger opp med både forebygging og etterforskning. For jenta som er fornærmet i saken er hver deling et nytt overgrep, sier Anders Skorpen-Trøen, politiinspektør i Møre og Romsdal politidistrikt.

– Vi kan ikke si så mye mer om dette nå. Men siden delinga har økt i omfang i det siste flere steder i landet, går Kripos nå ut med nasjonal oppfordring, slik vi tidligere har gjort lokalt, sier Skorpen Trøen til Romsdals Budstikke.

Anders Skorpen-Trøen, politiinspektør i Møre og Romsdal politidistrikt. Foto: Bjørn Brunvoll

Han opplyser at Kripos ble koblet inn i saka på et tidlig tidspunkt, og at dette er et viktig samarbeid for politiet lokalt blant annet fordi Kripos har gode verktøy til å følge med hvordan ting blir delt på nett.

Skorpen Trøen presiserer at det alltid er ulovlig å dele bilder eller videoer av seksuelle overgrep mot barn, uansett om det allerede er spredt, om du bare sender til et fåtall personer eller i en lukket gruppe – det er aldri lov.

— Hvis du mottar videoer eller bilder av overgrepet, enten direkte eller i en gruppe, så ber vi innstendig om at du gjør følgende, sier Vramo.

Her er rådene fra politiet:

  • Ikke del videre og slett videoen. Gi beskjed til den som har delt det om at det ikke er lov og ikke greit. Be vedkommende om å slette videoen.

  • Rapporter delingen til den aktuelle appen.

Dette risikerer du dersom du deler materialet:

  • Bli anmeldt

  • Bli innkalt til bekymringssamtale eller avhør hos politiet

  • Få straff og anmerkning på politiattesten

  • Miste kontoer i sosiale medier

  • Få mobiltelefonen inndratt av politiet

— Til slutt har vi en oppfordring om at man ikke tar kontakt med partene i saken som etterforskes her i Molde, sier Skorpen-Trøen.