– Vi skal tore å gå på konserter og festivaler og glede oss denne sommeren også, sier statsminister Erna Solberg (H).

Hun har ingen planer om å slutte å gå på store konserter med barna sine.

– Jeg har ikke opplevd at jeg har følt frykt for å være med på det. Det er god kontroll inn i Norge, sier statsministeren.

Dagen etter at minst 22 mennesker ble drept i et terrorangrep mot en Ariana Grande-konsert i Manchester i England, har norsk politi et lignende budskap:

– Det er viktig at vi fortsetter å leve som normalt, bruker byen og går på de arrangementene vi måtte ønske, sier Steffen Ousdal, sjef for beredskapsseksjonen i Politidirektoratet (POD), til NTB.

Får råd fra politiet

RaumaRock styreleder Sigurd Brevik sier til Åndalsnes Avis at terroren i Manchester har gått inn på ham.

- Dette er først og fremst veldig trist, folk har mistet sine nærmeste der, sier Brevik.

Det er godt og vel to måneder til årets RaumaRock. Styrelederen sier at de forholder seg til politiets eller PSTs vurderinger av terrortrussel.

- Vi er i kontinuerlig dialog med alle nødetater, både i god tid før- og under festivalen. Vi følger de råd vi til enhver tid får fra politiet, sier styrelederen.

- Vil dette på noen måter prege planleggingen av årets RaumaRock?

- Nei, ikke annet enn at vi har møter i forkant av festivalen. Hva som dukker opp der, kan vi ikke spå nå.

- Hva kan slike hendelser gjøre med konsertarrangementer?

- Vi har dessverre sett det før, i Paris. Der svarte folk med å møte opp på samme band året etterpå. Så forhåpentligvis får det ingenting å si for deltakelsen.

- Er det grunn til å tro du at slike hendelser kan skremme publikum fra å oppsøke konserter?

- Jeg verken håper eller tror det, svarer Brevik.

Bruno Mars i Oslo

Allerede onsdag holder den amerikanske artisten Bruno Mars konsert i Telenor Arena. 5.–6. juni går Norwegian Wood-festivalen av stabelen i Frognerparken i Oslo, mens det 10. juni er duket for landskamp i fotball mellom Norge og Tsjekkia på Ullevaal stadion.

– Vi har veldig strenge sikkerhetstiltak allerede, og vi er nøye med å kontrollere alle på vei inn i arenaen. Det vil vi fortsette med, sier operativ leder for sikkerheten ved Bruno Mars-konserten, Henning Kristiansen, i selskapet Pro Sec Security til Budstikka.

Strenge regler for skjenking av alkohol i Norge gjør at mange arrangører kroppsvisiterer besøkende, et tiltak som også vil kunne bidra til øvrig sikkerhet.

– Felles ansvar

Norges største musikkfestival samarbeider tett med politiet om sikkerheten. Øyafestivalen går av stabelen i Tøyenparken i Oslo 8.–12. august.

– Vi ber vårt publikum forholde seg til de råd som blir gitt av politiet, og vi har et felles ansvar for å ikke skape unødvendig stor frykt, sier festivalens PR-sjef Jonas Prangrød til NTB.

– Vi har en meget erfaren sikkerhetsavdeling, som er blant landets beste i planlegging og gjennomføring av sikkerhet under konsertarrangementer. Vår sikkerhetsavdeling leder sikkerhetsarbeidet og samarbeider godt med politi og profesjonelle leverandører, forklarer han.

Angrepet i Manchester har foreløpig ikke fått noen konsekvenser for Politiets sikkerhetstjenestes vurdering av trusselsituasjonen i Norge.

Tett dialog

Lokalt politi skal alltid gå i dialog med arrangøren for å ivareta sikkerheten.

– De går tidlig i dialog med arrangøren for å detaljplanlegge nødvendige tiltak for å få avviklet arrangementene på en sikker, trygg og god måte, sier Ousdal.

Han viser til at det er politiet som har ansvaret for borgernes sikkerhet, enten alene eller sammen med andre myndigheter.

– Ved store arrangementer gjør vi det sammen med arrangøren, sier han.

Ousdal sier likevel at det er vanskelig å være helt konkret om hvor politiets og arrangørens ansvar starter og slutter.

– Det er ikke så veldig klare skillelinjer her, fordi ansvaret er felles. Det må planlegges for alt som har innvirkning på omgivelsene rundt og slik sett er en del av arrangementet, sier han.