Sveitseren Yves Rossy er hjernen bak prosjektet og den første i verden som fløy med jetdreven vingedrakt.

Rossy og de to andre flygerne, Fred Fuges og Vincent Reffet, er i Norge for å første gang hoppe med vingene fra et fjell. Tidligere har det kun vært gjort fra lufta ved hjelp av helikopter og fly.

Lokal prosjektleder

De har fått god hjelp av Tom Erik Heime for å gjennomføre prosjektet. Han har vært prosjektleder her i Norge.

– Tom Erik har vært en stor hjelp. Uten han hadde dette aldri skjedd. Han har ordnet alt av tillatelser og organisert det hele. Han kjenner området godt og er vår ekspert, sa Rossy minutter etter landingen.

Han skrøt også av pilotene som var med i helikoptrene og kjørte de opp på fjellet.

– De gjorde en fantastisk jobb. Det var bare noen få åpninger i skyene, men de greide å få oss ned. Vi måtte likevel klatre en del, men det gikk veldig fint.

Paradis

De fløy gjennomsnittlig i 220 kilometer i timen i de 28 kilometerne fra Eikesdalen til Trollveggen.

– Det gikk strålende! Landskapet her er fylt med kontraster og med elva og alt det grønne – vi fløy i paradis!

Rossy og teamet har snart vært i Norge i tre uker.

– Vi har ventet en stund på å kunne hoppe her grunnet regn og byger. Det er vel den eneste baksiden med landet deres, at det halvparten av tiden er dårlig vær, erter Rossy.

Dokumentar

– Men når det er sol her er det virkelig paradis, skyter han inn før han gjør seg klar til neste flyging.

Sammen med «Jetman Dubai» og deres ingeniører er også et filmcrew som lager dokumentarfilm om den flygende trioen. De er med opp i helikopteret og skal filme at de flyr rundt blant annet Romsdalshorn.

– Det er veldig gøy at vi er på hjemtraktene mine. Gutta er i ekstase og trives utrolig godt her. Dokumentaren blir mellom 45 og 60 minutter lang og skal sendes på internasjonal tv. Vi er heldig som har fått de hit og lokasjonen kommer godt fram i kommunikasjonen, sier Heime.

Naturlig valg

Han kjenner flygerne fra før og har hoppet mye BASE med de i utlandet og i Norge.

– Det ble naturlig at de kontaktet meg for å gjennomføre dette prosjektet. Det har vært mye å planlegge og mye papirarbeid. Man må finne passende fjelltopper, landingsplasser og få godkjent utstyr og tillatelser av Luftfartstilsynet. Det har vært en lang og fin reise hit.

Rossy ga helikopterpilotene positive tilbakemeldinger etter turen. I forgrunnen står et av vingesettene. Foto: Wilde Siem
Slik ser de vingene ut. De spenner seg til den mellom mototrene på hver side. Foto: Wilde Siem