– Det blir spennende å se hva vi får til, sier sjefgeolog Lars Harald Blikra i Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) til NRK.

Han og kollegene forbereder seg nå på å pumpe vann fra et vann på baksiden av Mannen opp i tre store tanker. Deretter skal vannet sprøytes gjennom slanger ned i sprekkene i fjellpartiet. Dette skal skje når bevegelsene er store og folk i faresonen er evakuert.

– Vi vet ikke hva resultatet blir. Det er ingen andre som har gjort noe slikt før, medgir Blikra.

Planlagt lenge

Blikra presenterte planene under den nasjonale fjellskredkonferansen på Stranda i Møre og Romsdal i september i fjor. Ordfører Lars Olav Hustad i Rauma sa da at det er uvisst hvor mye av selve Veslemannen, som er en del av Mannen, som vil rase ut.

– Tiltaket er et forsøk på å få løsnet øvre del av Mannen. Spenningsmomentet er hvor mye skredet vil ta med seg, men det vil uten tvil ta med seg den øverste delen som beveger seg raskest, sa Hustad til Romsdals Budstikke.

I oktober 2014 ble folk nedenfor fjellpartiet evakuert av frykt for at det skulle rase ut. Det samme skjedde i september 2015 og i august i fjor. Det er usikkert når det vil skje neste gang.

– Det er umulig å si. Satsingen på vanntilførsel kan uansett ikke gjennomføres før i august. Isen må gå på vannet før vi kan sette i gang, sier han.

Elleve beboere

Det bor til sammen elleve personer nedenfor fjellet.

– Beboerne ser selvfølgelig med stor interesse på tiltaket. De er glad for alt som kan føre til at det blir en lettere hverdag, og ønsker tiltak som kan resultere i ras velkommen, sa ordfører Hustad i september i fjor.